KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Begin 2015 verwacht het college van Krimpen aan den IJssel een besluit te nemen over de mogelijke sanering en aankoop van het vervuilde EMK-terrein. Op dit moment geeft de DCMR leiding aan een projectteam dat een saneringsplan opstelt en de voorbereidingen treft voor het aanbesteden van de sanering (Gemeente Krimpen aan den IJssel, 9 september).
De rijksoverheid, de huidige eigenaar van het terrein, overweegt het terrein zodanig te saneren dat het geschikt gemaakt kan worden als bedrijventerrein. Het Rijk wil het terrein bij voorkeur aan de gemeente Krimpen aan den IJssel verkopen. Na een lange periode van onderzoeken en gesprekken tussen Rijk en gemeente lijkt de tijd aangebroken om een definitief besluit over de toekomst van het terrein te nemen. Op dit moment heeft het college van de gemeente Krimpen aan den IJssel een raadsvoorstel voorbereid. Hierin worden de voorwaarden voor de ontwikkeling van het terrein als bedrijventerrein voorgelegd en vastgesteld. De Raad besluit op 2 oktober 2014 over het voorstel. Als de Raad akkoord gaat met het voorstel kan mogelijk begin 2015 een definitieve overeenkomst tussen het Rijk en de gemeente worden afgesloten.
Sanering
De bodemexperts van de DCMR onderzoeken momenteel welke saneringsmaatregelen vanuit de Wet bodembescherming noodzakelijk zijn om herontwikkeling mogelijk te maken. Deze maatregelen worden door een projectteam, bestaande uit de DCMR en een bodemadviesbureau, beschreven in het saneringsplan. Dit plan wordt in het najaar ter inzage gelegd. Belanghebbenden hebben dan de mogelijkheid om eventuele zienswijzen in te dienen.
Aandacht voor de omgeving
Daarnaast bereidt het projectteam een aanbesteding van de sanering voor. Aan mogelijke inschrijvers (aannemers) wordt gevraagd om een offerte en een plan van aanpak voor de sanering uit te brengen. In hun voorstel nemen zij ook op hoe zij hinder en overlast tijdens het saneren zoveel mogelijk voorkomen. Nadat de opdracht is verstrekt, is de toekomstige saneerder verplicht, in overleg met de GGD en de gemeente, een 'beheerplan omgeving' op te stellen. Hierin staan afspraken over lucht, geluid, stof, verkeersbewegingen en wegafsluitingen of omleidingen. Ook wordt beschreven hoe bewoners en andere belanghebbenden worden geïnformeerd en waar ze met eventuele klachten terecht kunnen. De gemeente moet het beheerplan omgeving goedkeuren. Daarbij wordt de gemeente onder meer geadviseerd door de GGD.