ROUEN (FRANKRIJK) - Noord-Frankrijk, in de buurt van Rouen. We zien een gigantisch terrein waar mysterieuze paaltjes uit de grond steken. Het betreft het nieuwste project van BioSoil (Biosoil, 20 april).

Vorig jaar benaderde een groot internationaal adviesbureau de bodemsaneerder met de vraag een aanbieding te doen voor het omvangrijke werk. Over ca. 12 hectare drijft een laag pure olie op het grondwater, met een dikte variërend van 0,5 tot 2,75 meter. Sanner Markesteijn (projectleider bij BioSoil) vertelt hoe het bedrijf aan deze prestigieuze opdracht kwam: "In 2013 heeft een pilot plaatsgevonden. Zo'n 145 onttrekkingsfilters zijn toen in de drijflaag aangebracht. Hierna volgde de aanbesteding. De vraag van de opdrachtgever was een systeem te verzinnen om deze filters aan te sluiten en de vervuiling op te ruimen. BioSoil zond in samenwerking met Envisan France een plan conform bestek én een alternatief plan in. De alternatieve, en tevens goedkopere, oplossing die BioSoil kon bieden bleek volledig aan te sluiten bij de wensen van de klant."

BioSoil is inmiddels bijna klaar met het aansluiten van de 145 onttrekkingsfilters. Sanner legt uit: "Elke deepwell wordt voorzien van een afvoerleiding en een persluchtleiding. De explosieveilige pompen werken op perslucht. Deze leidingen van de filters komen samen op een vijftal centrale punten (genaamd 'technical chambers'), waarna de olie van het water wordt gescheiden. Vanuit de technical chambers wordt het water naar een aparte centrale waterzuiveringsinstallatie gepompt. Deze installatie bevindt zich in de speciaal ontworpen process area met centrale PLC besturing. Tevens de grootste process area die BioSoil tot nu toe heeft gebouwd. De installatie bestaat uit o.a. acht grote bioreactoren en er wordt maar liefst 90 kuub water per uur gezuiverd."

De pure olie wordt naar een oil handeling unit gepompt. Via een op- en overslagpunt wordt deze olie binnenkort wekelijks met een tankwagen afgevoerd. Sanner geeft trots aan dat dankzij de kundigheid van BioSoil's technische dienst een significant deel van de installatie ook voldoet aan de ATEX normering.

"Bij een verontreiniging met deze omvang betreft het hier geen volledige bodemsanering, het gaat vooralsnog voornamelijk om het verwijderen van de drijflaag met olie. Hierdoor wordt het humane- en verspreidingsrisico opgeheven. Tijdens de langdurige uitvoering zijn er continue drie mensen van BioSoil aanwezig. Best pittig, want deze mensen zijn doordeweeks al die tijd van huis, " aldus Sanner. De eerste technical chamber en waterzuiveringsinstallatie zijn onlangs opgeleverd. BioSoil zal ook voor de instandhoudingsfase nog minimaal 3 jaar werkzaam zijn op het project.