Nederland beschikt over circa 250.000 locaties waar de bodem is verontreinigd. Van deze locaties zijn een groot aantal locaties als 'spoedlocatie' bestempeld. De eigenaren van deze locaties dragen de juridische verantwoordelijkheid voor alle schade die uit de verontreiniging voortkomt en moeten deze locatie verplicht saneren (KienInvest B.V, 23 juli).
Stel, je bent eigenaar van een woning met een verontreiniging of je ontvangt een dergelijke woning uit een erfenis. De waarde van de woning en het perceel zijn aanzienlijk gedaald en het blijkt vaak onverkoopbaar. Dan zit je letterlijk met je handen in het haar. Gelukkig is hier sinds kort een oplossing voor in het leven geroepen: het Nationaal Grondzorg Plan (NGZP).
Het NGZP is een product van KienInvest, een bedrijf dat is ontstaan vanuit de bodemsaneringswereld. Stefan Wemmenhove is directeur van KienInvest en mede-grondlegger van het NGZP. "Het Nationaal Grondzorg Plan zal niet alleen de saneringsmarkt, maar ook de ontwikkelingsmarkt een nieuwe impuls geven. We staan aan het begin van iets heel groots. Alleen al in Nederland zijn er ontzettend veel verontreinigde locaties. Deze tasten de kwaliteit van ons leefmilieu aan. Door ze te saneren dragen we bij aan een betere leefomgeving. We maken met elkaar de wereld daadwerkelijk een stukje schoner," aldus Stefan.
KienInvest
"Geïnspireerd door de stagnerende saneringssituatie welke in Nederland is ontstaan, zijn Arnout van Diem, CEO van bodemsaneringsbedrijf BioSoil, en ik met een team van specialisten aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een innovatieve oplossing voor het ontstane probleem. Dit project heeft de naam KienInvest gekregen en is uitgegroeid tot een zelfstandige onderneming. Op deze manier kunnen we de oplossing professioneel exploiteren," vertelt Stefan Wemmenhove. Hij legt uit: "We hebben met een team een bijzondere oplossing ontwikkeld waarmee de door verontreiniging onverkoopbare locatie van de gedupeerde wordt aangekocht. Met ondersteuning van de overheid in de vorm van subsidies, wordt de locatie biologisch gesaneerd en vervolgens rendabel doorverkocht. Het resultaat is een positieve financiële situatie voor de gedupeerde, het doorbreken van de stagnerende saneringsmarkt middels een private oplossing, het vitaliseren van de woningmarkt en het oplossen van een milieuprobleem. We creëren dus een win-win-win-situatie!"
Het Nationaal Grondzorg Plan
De oplossing van KienInvest richting de particuliere markt is conceptueel vertaald in het Nationaal Grondzorg Plan (NGZP). Het NGZP kan voor gedupeerden een oplossing bieden wanneer iemand eigenaar is of wordt van een woning of perceel met een verontreiniging. Stefan: "Het NGZP biedt verschillende mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan overname van de saneringsverplichting of aankoop van een geheel perceel. Het NGZP heeft als doel gezamenlijk een constructieve oplossing te vinden, waarbij het ontzorgen van de klant voorop staat. Ontzorgen is momenteel echt een mode-woord, maar dit is daadwerkelijk wat wij doen!"
Een particulier initiatief blijkt nodig
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in maart 2015 het Bodemconvenant 2016-2020 ondertekend. In het convenant zijn richtlijnen opgenomen voor de huidige verontreinigde locaties in Nederland. Tevens wordt er meer geld beschikbaar gesteld om deze locaties aan te pakken. Na 2020 moeten namelijk alle grote verontreinigde locaties gesaneerd zijn. Met ingang van 2016 zal er gekozen worden om locaties te monitoren of te saneren, aan de hand van het gevaar van de verontreiniging. De focus ligt onder andere op locaties bij waterwingebieden. Het ontbreekt de overheid volgens KienInvest desalniettemin aan kennis en daadkracht om iets aan de problematiek van gedupeerden te doen.
Schrijnende gevolgen
Het gevolg is volgens Wemmenhove, dat er op grote schaal in de particuliere woningmarkt schrijnende situaties zijn ontstaan, met vaak persoonlijk faillissementen als resultaat. "Ondanks alle risico's en de maatschappelijke druk ontbreekt het aan urgentie en expertise om dit probleem aan te pakken. Zowel vanuit de overheid als de gedupeerde is er een sterke behoefte aan oplossingen op het gebied van kennis, het voeren van regie en innovatieve creativiteit om de stagnatie in de saneringsmarkt te doorbreken. KienInvest wil met het NGZP inspringen op dit gat in de markt. We kunnen mensen echt uit de ellende helpen, want gedupeerden zitten vaak met de handen in het haar en zien geen uitweg voor het probleem," vertelt Stefan enthousiast. Hij vervolgt: "Het mooie van ons concept is dat de eigenaren in veel gevallen financieel positief eindigen. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar op de woningen waar wij over spreken rust vaak een hypotheek plus een saneringslast. Deze saneringslast brengt zeer hoge kosten met zich mee." Meer informatie over KienInvest is te vinden op de website en via de social media kanalen.