Minstens zo gezond als Spa blauw
- Gegevens
NULAND - De gebouwen op het terrein waar het drinkwaterproductiebedrijf in Nuland is gebouwd, zien er niet spectaculair uit (Brabants Water, 4 april). Het is moeilijk voor te stellen dat daar miljarden liters water worden gezuiverd. De plaats is echter niet openbaar. 'We willen graag voorlichting geven over wat we hier doen, maar we kiezen mede om veiligheidsredenen ervoor om dat op externe locaties zoals scholen te doen', zegt Roos de Gouw-Leemhuis, communicatieadviseur van Brabant Water. In Nuland wordt acht miljard liter per jaar gezuiverd. Het drinkwaterproductiebedrijf, gebouwd in 2002, staat model voor hoe alle productiebedrijven van Brabant Water in deze regio er in de komende jaren uit gaan zien. De productiebedrijven in Veghel, Loosbroek, Macharen en Lith worden allemaal omgevormd naar het Nulandse model. Het doel: zachter water voor heel Brabant. Dat betekent minder calcium en magnesium in het water.Daar is wel een flinke investering van maar liefst vijftig miljoen euro voor nodig. De voordelen komen vooral de consument ten goede, beweert althans Martijn Groenendijk. Hij is hoofd van het ingenieursbureau bij Brabant Water. 'Met zachter water gaan mensen vanzelf minder zeep en (af)wasmiddel gebruiken. Dat verschil kan oplopen tot een besparing van 80 euro per gezin per jaar.' Overigens gaat dit voor de regio Oss nog jaren duren. Het productiebedrijf in Loosbroek, dat water aan Oss levert, zal naar verwachting pas in 2014 zachter water gaan leveren.Waar andere provincies het van nature zachtere oppervlaktewater uit de kraan tappen (onder andere vanuit de Biesbosch), komt er in deze regio grondwater uit de kraan. 'Dat doen we omdat grondwater dieper zit en daardoor veel beter beschermd wordt tegen virussen en bacteriën. Het kost veel meer geld om oppervlaktewater te zuiveren dan grondwater, waardoor we een van de drie goedkoopste waterleveranciers zijn', vertelt Groenendijk.In het Nulandse drinkwaterproductiebedrijf zuiveren ze het grondwater in een paar stappen. Eerst wordt het grondwater naar boven gepompt. Daarna wordt het water belucht. Dan wordt er lucht toegevoegd en eveneens gassen zoals kooldioxide, methaan en zwavelwaterstof uit het water geblazen. Er blijven dan deeltjes opgelost ijzer in het grondwater over, die een soort vlokjes vormen. Het water gaat daarna door zandfilters, waar het ijzer in achterblijft. Om het water op smaak te brengen, wordt er daarna nog zuurstof aan toegevoegd.Al die miljarden liters moeten voldoen aan de drinkwaterwet. Die wet is, verbazingwekkend genoeg, zelfs strenger dan de frisdrankenwet. Groenendijk: 'Wij kunnen de vergelijking met Spa of Chaudfontaine makkelijk doorstaan. Over het algemeen is drinkwater zelfs gezonder dan flessen bronwater.'Brabant Water acht het niet nodig om alle productiebedrijven compleet opnieuw op te bouwen, zoals recentelijk in Nuland is gebeurd. Groenendijk: 'De zuivering in Nuland dateerde van begin 1900. Daarom hebben we op hetzelfde terrein een compleet nieuw productiebedrijf naar onze wensen gebouwd. Maar dat is niet overal nodig. In Veghel bouwen we een deel aan, bij andere locaties is dat nog niet zeker. Dat bekijken we per locatie.' foto: Het drinkwaterproductiebedrijf van Brabant Water in het bos- en heidegebied tussen Rosmalen en Nuland.