BRABANT - Op maandag 21 december 2009 gaf de Provincie Noord-Brabant goedkeuring aan het Waterbeheerplan van waterschap Aa en Maas. Hiermee is het startsein gegeven om samen te werken aan een waterbestendig Brabant. De provincie gaf het waterschap complimenten voor de heldere aanpak en de goede samenwerking. Ook heeft de provincie de financiële middelen voor de uitvoering veilig gesteld. Met een goed gevoel begint waterschap Aa en Maas aan de uitvoering van het waterbeheerplan.
Het waterbeheerplan maakt inzichtelijk wat waterschap Aa en Maas de komende zes jaar, vaak in samenwerking met partners, gaat doen. Het doel is om het watersysteem en de afvalwaterketen op orde te houden. Het beheer van water door het waterschap bepaalt mede dat mensen en dieren in Noordoost Brabant leven in een veilige, schone en prettige omgeving.
Begin dit jaar zijn alle belanghebbenden in de gelegenheid geweest om hun reactie te geven op het ontwerpplan van het waterschap. Op basis van de reacties is het plan verbeterd. Hieronder vindt u een korte samenvatting van de acties uit het waterbeheerplan per maatschappelijk waterthema.
1. Veilig en bewoonbaar gebied
- Investeren in het verbeteren van dijken om de veiligheid tegen overstromingen te waarborgen. Hiertoe verbetert het waterschap vijf kilometer primaire waterkering en vijf waterkerende kunstwerken die niet aan de norm voldoen.
- De grootste knelpunten van wateroverlast oplossen.
2. Voldoende water
- De baggerachterstand verder wegwerken.
- De knelpunten in agrarisch gebied oplossen door inrichtings- en beheermaatregelen.
- Het aanpakken van de verdroging van natuurgebieden.
3. Schoon water
- Onderzoeken of waterbodems verontreinigd zijn en waar nodig het waterlichaam baggeren.
- Afvalwater zo goed mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten zuiveren. Hiervoor zoekt het waterschap naar nieuwe manieren om het nog beter en voordeliger te doen.
- De samenwerking in de afvalwaterketen met gemeenten verder verdiepen.
- Initiatieven om diffuse verontreinigingen terug te dringen, blijven stimuleren.
4. Natuurlijk water
- 30 kilometer beek herstellen om te zorgen voor een goede leefomgeving voor planten en dieren.
- 120 kilometer ecologische verbindingszones (zones die natuurgebieden aan elkaar verbindt) aanleggen samen met gemeenten en terreinbeheerders.
- 50 barrières voor de vistrek opheffen door onder andere het aanleggen van vispassages. Hierdoor creëert het waterschap een belangrijke randvoorwaarde voor een gezonde visstand.
- Samen met de gemeenten de belangrijkste knelpunten in stedelijk gebied aanpakken, zoals blauwalgen en waterstank.
Het waterbeheerplan is in zijn geheel te bekijken op de site van waterschap aa en maas.