TERBORG - In het grasveld tussen de IJsselweg en de Prins Willem Alexanderstraat in Terborg is gestart met de aanleg van een bergbezinkbassin aangelegd. Elk jaar zien we wel, na een heftige regenbui, dat ergens de straat blank komt te staan. Dan kan het riool niet alles meer verwerken. Om te voorkomen dat het water bij heftige buien op straat blijft staan, of zelfs in woningen omhoog komt, spuwt het riool het afvalwater in een vijver, sloot of ander oppervlaktewater. Dat gebeurt via overstorten in het riool (Vereniging Terborgs Belang, 24 januari).

 

Om te voorkomen dat zo min mogelijk vuil afvalwater in het oppervlaktewater komt bij overstorten worden door de gemeente verschillende maatregelen genomen zoals, het aanleggen van een apart regenwaterriool, het verruimen van de bestaande riolen en het aanleggen van bergbezinkbassins. Aan de IJsselweg in Terborg wordt een bergbezinkbassin aangelegd.

Een bergbezinkbassin is een randvoorziening die moet voorkomen dat er zo weinig mogelijk vuil rioolwater in vijvers en sloten en ander oppervlaktewater terecht komt. Wanneer het riool gaat overstorten wordt het vuile water eerst in het bergbezinkbassin (BBB) opgevangen. Het vuil in het water zal vervolgens bezinken in het BBB. Wanneer ook het BBB is volgelopen zal het water pas naar het oppervlaktewater overstorten. Dit water is dan relatief schoon omdat het meeste vuil al is bezonken in het BBB.

Na afloop van de bui wordt het vuile water uit het BBB weer in het vuilwaterriool gepompt en wordt vervolgens afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Op deze wijze nemen het aantal overstorten van vuilwater op het oppervlaktewater af en het water dat wel overstort op oppervlaktewater is veel schoner.

Het BBB wordt opgebouwd uit de betonelementen die al sinds enkele jaren op het grasveld liggen. Voor het plaatsen van de elementen en putten moet veel grondwater worden ontrokken. In totaal 1.635.000 m3. Hiervoor is door de Provincie Gelderland een vergunning verleend.

Het ontrokken grondwater wordt niet geloosd op het riool of oppervlaktewater maar in de directe nabijheid van het BBB en langs de Akkermansbeek, ter hoogte van Prins Johan Frisohof en Prins Mauritshof, in de grond geretourneerd (retourbemaling). Hiervoor moeten een aantal grote afvoerleidingen, deels bovengronds, langs de Acerstraat, Julianastraat en Van Wischstraat worden gelegd.

Langs de Akkermansbeek en in de nabijheid van het BBB worden infiltratiebuizen in de grond gebracht om het grondwater te retourneren in de ondergrond. De werkzaamheden zullen veel overlast voor de direct aanwonenden met zich meebrengen. Ook de bewoners van de woningen waar de retourleidingen voorlangs lopen zullen hiervan overlast ervaren. Wij vragen hier- voor uw begrip.

Voorafgaand en gedurende de uitvoering wordt waar nodig overleg gevoerd met de bewoners en bedrijven over de bereikbaarheid. Als de weersomstandigheden het toelaten is 18 januari gestart met het gereed maken van de bemaling en van de betonelementen. Een week later wordt gestart met het grondwerk.

De planning is dat in de eerste helft van februari de betonelementen in de grond kunnen worden gebracht en in de tweede helft van februari de ontvangstkelders geplaatst kunnen worden. Tot eind maart zullen dan vervolgens de aan- en afvoerleidingen gelegd worden op het grasveld.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met projectleider R. Segers, telefonisch bereikbaar via (0315) 292 292. Ook vindt u meer informatie op gemeente.oude-ijsselstreek.nl/ (ingang gemeente/Wonen/ Openbare ruimte).