Bodemsanering levert belangrijke baten op voor gezondheid, drinkwatervoorziening en de mogelijkheid grond te bebouwen. In hoeverre deze baten opwegen tegen de te maken kosten hangt mede af van de gekozen berekeningswijze. Dat blijkt uit het herziene rapport Maatschappelijke kosten-baten analyse van de Nederlandse bodemsaneringsoperatie van het Milieu en Natuur Planbureau (Persbericht MNP, 1 februari).

 

Doorslaggevend voor de berekening van de kosten en baten is de discontovoet: een factor om het rendement te bepalen als men een bepaald bedrag voor iets anders had besteed. Bij de gebruikelijke discontovoet van 4% zijn de kosten van bodemsanering deze eeuw (maximaal 8,5 miljard euro) iets hoger dan de baten (maximaal 7,5 miljard euro).

Als verontreinigde grond wordt schoongemaakt, kan het aantal mensen dat jaarlijks kanker krijgt als gevolg van blootstelling aan cadmium en benzeen, met maximaal tot enkele honderden mensen afnemen.

In december 2006 had het NMP bekendgemaakt dat bodemsanering altijd rendabel was, maar achteraf bleek dat daarbij een berekeningsfout was gemaakt.