In de strijd tegen klimaatverandering wordt op allerlei manieren geprobeerd om de stijging van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer drastisch terug te dringen. Een mogelijke snel toepasbare techniek is het opslaan van CO2 in de grond. Niels Meis beschrijft in zijn proefschrift een efficiëntere manier om CO2 voor te bereiden voor opslag in de grond (Universiteit Utrecht, 4 februari).

 

Voordat het gas CO2 wordt opgeslagen in de grond, kan het eerst worden geconcentreerd met behulp van hydrotalciet, een speciaal ontwikkelde klei. Dit concentreren gebeurt meestal met een reactie bij hoge temperaturen, waardoor het veel energie kost. Na concentratie wordt het CO2 uit de klei gehaald en permanent opgeslagen, waarna de klei opnieuw wordt gebruikt.

Deze klei neemt weinig CO2 op, maar Meis laat in zijn onderzoek zien dat veel meer CO2 wordt opgenomen als ze op koolstofnanovezels worden gezet. Hierdoor kan de klei 25 keer zoveel CO2 opnemen. Ook geeft toevoeging van kaliumcarbonaat een verdere verhoging van de capaciteit. De hogere capaciteit ontstaat door een grotere wanorde in de klei die op de koolstofnanovezels zitten.

Verder heeft Niels Meis een nieuw materiaal (kaliumcarbonaat op koolstofnanovezels) ontwikkeld om CO2 te concentreren bij lage temperaturen. Dit materiaal heeft een heel hoge CO2-capaciteit en bovendien is het CO2 weer makkelijk geconcentreerd uit het materiaal te krijgen. Dit scheelt dus enorm in de energiebehoefte, wat het materiaal geschikt maakt voor bijvoorbeeld energiecentrales.

Datum en tijd: 15-2-2010 10:30 
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Promovendus: Niels Meis 
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Supported modified hydrotalcites as sorbent for CO2 capture  
Promotor 1: Prof. dr. ir. K.P. de Jong 
Copromotor 1: dr. J.H. Bitter