Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden neemt vanaf maandag 22 mei het nieuwe doorgangsdepot voor bagger in Willige Langerak (gemeente Lopik) in gebruik. Hoogheemraad Ton Versteeg doet om 15.00 uur de officiële opening door de eerste bagger in het depot te storten (Persbericht Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, 18 mei).
Het doorgangsdepot, dat gebruikt wordt om bagger te laten ontwateren zodat deze geschikt wordt voor hergebruik, is circa vijf hectare groot en heeft een capaciteit van 30.000 m3 bagger per jaar. Na baggerdepot `t Klaphek in IJsselstein is dit het tweede doorgangsdepot van het waterschap.
Doorgangsdepot Willige Langerak
In het nieuwe doorgangsdepot mag bagger van kwaliteitsklasse 1 t/m 4 worden opgeslagen. Daarvoor zijn zes depotvakken ingericht. Het vak bestemd voor klasse 4 (de meest vervuilde bagger) is voorzien van een bodembeschermende folie. Onder het depot is een 0,50 meter dikke zandlaag aangebracht met daarin een drainagesysteem. Het gehele depot is aangesloten op de riolering.
Het depot krijgt een natte verwerkingscapaciteit van 30.000 m3 baggerspecie per jaar. De functie van het depot is dat de nat in te brengen bagger indroogt tot grond. De opslag en ontwatering van baggerslib zorgt er voor dat de te ontwateren bagger geschikt wordt gemaakt voor hergebruik als grond, bijvoorbeeld bij kadeverbeteringen die het waterschap zelf uitvoert. Aan de voorzijde van het terrein is daarom ruimte gereserveerd voor de droge opslag van grond met een opslagcapaciteit van 15.000 m3 per jaar. Het waterschap kan daardoor geld besparen
De totale inrichtingskosten van het depot bedragen ca. EUR 1.300.000,--.
Verschillende soorten baggerdepots
Het depot bij Willige Langerak is het tweede doorgangsdepot van het waterschap. In het beheersgebied bestaat al lange tijd grote behoefte aan een extra doorgangsdepot, waar relatief vuile bagger kan ontwateren en rijpen. Bagger die vrijkomt bij het uitbaggeren van sloten, watergangen en rivieren kan worden ingedeeld in verschillende kwaliteitsklassen. Klasse 0 is schoon, klasse 1 en 2 is licht verontreinigd, klasse 3 is matig verontreinigd en klasse 4 is sterk verontreinigd.
Relatief schone bagger (klasse 0 tot en met 2) wordt doorgaans op de kant, of in een tijdelijk depot opgeslagen. In het depot kan de bagger ontwateren. Het ontwateren gebeurt door verdamping en met behulp van een drainagesysteem. Na dit proces, dat gemiddeld 12 maanden duurt, wordt de schone grond verwerkt of afgevoerd. Vervolgens wordt het depot ontmanteld en het terrein in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Een tijdelijk depot bestaat dus relatief kort.
In een doorgangsdepot, de naam zegt het al, is het een komen en gaan van (relatief vervuilde) bagger. Een doorgangsdepot blijft veel langer bestaan dan een tijdelijk depot, meestal wel zo'n tien jaar. Ook zijn de eisen die aan zo'n depot gesteld worden veel zwaarder, omdat moet worden voorkomen dat vervuiling in de bodem komt. Vergunningenprocedures nemen daardoor meestal meer tijd in beslag.