Nederland is met het milieu op de goede weg. Het blijft echter onzeker of diverse doelstellingen, zoals de omstreden normen voor fijnstof, gehaald worden. Dit concludeert het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in de vandaag verschenen Milieubalans 2006 (Staatscourant, 23 mei).
De milieuvervuiling blijkt de laatste jaren steeds verder af te nemen, ondanks de groei van de economie. 'Dit is voornamelijk veroorzaakt doordat bedrijven schoner zijn gaan produceren', aldus het MNP. Daar staat tegenover dat vervuiling door consumenten juist toeneemt. Vooral luchtverontreiniging door het verkeer is hiervan de oorzaak. 'Nederlanders reden meer kilometers in zwaardere auto's.'
De komende jaren zullen de verbeteringen verder doorzetten, voorspelt het adviesorgaan. 'Dit neemt echter niet weg dat Nederland moeite heeft om met het vastgestelde beleid aan de EU-eisen te voldoen.' Hoewel ook andere Europese landen alle zeilen moeten bijzetten, wijst het MNP op de hoge bevolkingsdichtheid en de grote economische bedrijvigheid als omstandigheden die de opgave voor Nederland extra lastig maken.
Een van de knelpunten blijft de concentratie van fijnstof in de lucht. Hoewel dit probleem 10 tot 15 procent minder groot lijkt dan aanvankelijk gedacht, zoals het MNP eerder dit jaar meldde, is de Brusselse norm voor de schadelijke stofdeeltjes vooralsnog onhaalbaar. Volgens de laatste prognoses kan Nederland op zijn vroegst in 2015 aan de EU-grenswaarde voldoen. Tot die tijd moet volgens het MNP ontheffing worden aangevraagd.
Met aanvullende maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd in de strijd tegen fijnstof, kunnen de onderzoekers niet goed uit de voeten. 'Deze zijn onvoldoende concreet of stuiten op bezwaren stuiten vanuit de Europese Commissie', aldus het planbureau. Zo keerde de commissie zich recent tegen het plan om roetfilters voor nieuwe dieselautos in Nederland te verplichten.
Andere probleemgebieden zijn onder meer de bodem- en waterkwaliteit. Zelfs met de extra inspanningen die het kabinet heeft aangekondigd, zou de kans op het halen van de hiervoor geldende doelstellingen kleiner zijn dan 33 procent. De Kyoto-doelstelling voor beperking van CO2-uitstoot lijkt daarentegen wel met gemak te worden gehaald. Hetzelfde geldt voor de uitstoot van een aantal andere schadelijke gassen.