Gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten en drinkwaterbedrijven werken samen met LTO-Nederland en Unie van Waterschappen aan 'schone bronnen' (Nederlandse Organisatie Voor Wetenschappelijk Onderzoek, 17 juli).
Het gebruik van gewasbeschermingsproducten binnen de land- en tuinbouw kan er toe leiden dat in het grondwater of het oppervlaktewater normen, zoals het Maximaal Toelaatbaar Risico-niveau (MTR) worden overschreden.
Eind 2005 werd het eindrapport "Schone bronnen, nu en in de toekomst" tijdens de jaarvergadering van agrochemische branchevereniging NEFYTO gepresenteerd en aangeboden aan Hugo von Meijenfeldt, directeur Bodem, Water en Landelijk Gebied bij VROM. Hij nam het rapport uit naam van LNV-minister Veerman en VROM-staatssecretaris Van Geel in ontvangst.
Men was, en is, zeer te spreken over deze tot voor kort ondenkbare samenwerking tussen NEFYTO, LTO, VEWIN en de Unie van Waterschappen. Bij 5 met name genoemde stoffen is nu gekeken hoe de kans op problemen zo beperkt mogelijk gehouden kan worden.
Van vele kanten klinkt echter de roep op voor een vervolg. De Kaderrichtlijn Water en een Europees initiatief, TOPPS (Training Operators to Prevent Pollution from Point Sources) maken duidelijk dat de tijd rijp is voor verdergaande afspraken en actie.
Verder moet de stap naar het doorzetten van de afspraken naar díe mensen die in de praktijk dergelijke middelen toepassen nog plaatsvinden.