FRYSLAN - Bestuurders van baggerende instanties in Fryslân hebben vorige week ingestemd met een rapport waarin de mogelijkheden voor hergebruik van verontreinigde bagger (klasse 3 en 4) zijn uitgewerkt. De aanpak van bagger in Fryslân is één van de speerpunten van het Frysk Miljeuplan. Hergebruik van bagger staat hierin centraal (Provincie Fryslan, 21 juli).
Volgens schattingen ligt er in Fryslân nog ongeveer 1, 5 miljoen m³ verontreinigde waterbodem. Met behulp van biologische reiniging kan ca 50% van de Friese klasse 3 en 4 baggerspecie worden gereinigd tot bruikbare grond of bouwstof. Toepassing op de eindlocatie voorkomt één keer transport en de hierbij behorende transportbewegingen en milieubelasting. Reiniging op een verwerkingslocatie zal vergunningstechnisch sneller realiseerbaar zijn. Voor de overige baggerspecie is storten de enige praktische oplossing.
Vervolgstappen
Naar aanleiding van de mogelijkhedennotitie heeft het STROW zich uitgesproken voor de volgende uitgangspunten:
- In het Baggerinformatiepunt wordt vastgelegd wat de kwaliteit van de bagger is, voor en na verwerking. Deze gegevens komen beschikbaar voor belanghebbenden (aannemers, wegenbouwers, overheden, baggerende instanties).
- Ruimtelijke ontwikkelingen worden gekoppeld aan de vraag naar grondstoffen. Waar is grond nodig en wie is er voor verantwoordelijk? Met behulp van het Baggerinformatiepunt kunnen vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd.
- Stortcapaciteit van depots wordt alléén voor niet te verwerken baggerspecie gebruikt.
- Veel transportkosten kunnen worden bespaard door direct op locatie te gaan verwerken. Beperkend hiervoor is momenteel het juridische kader en de maatschappelijke acceptatie. Door hier nu al aan te gaan werken kan deze verwerkingsketen in de toekomst worden gerealiseerd.
- Er wordt locatiespecifiek monitoringssysteem, gericht op het blijvend voorkomen van risico’s.
Meer informatie: Hergebruiksmogelijkheden verontreinigde bagger.pdf