Op 13 november 2002 komt de olietanker 'Prestige' in een storm in moeilijkheden, op 50 km voor de kust van Galicië (Noordwest-Spanje). De tanker is geladen met 77.000 ton dieselolie en verliest al gauw 5.000 ton in zee. In allerijl wordt de tanker zover mogelijk van de kust weggesleept (SITA Remediation, 16 augustus).
Aanvankelijk ziet het er naar uit dat de ramp onder controle is (de tanker is op meer dan 200 km van de kust gesleept en er stroomt geen olie meer uit het schip), als op 19 november alsnog de tanker in twee breekt en zinkt. 80% van de 77.000 ton olie is nog aan boord, maar het is niet te voorspellen hoeveel olie er bij het zinken van het schip zal vrijkomen. Op ongeveer 140 kilometer uit de kust drijft een olievlek van bijna 1.200 km². Het olietapijt van 280 km lang valt uiteen in kleinere vlekken, die moeilijker te bestrijden zijn. Een maand na de scheepsramp spoelt nog steeds olie aan op de kust, soms een meter dik.
SITA Remediation reinigt, meer dan 3 jaar later, een eerste van twee partijen met zware olie vervuilde sedimenten afkomstig van op de Gallicische kust. De resten van de opkuis van het strand, zo’n 80.000 ton, werden in afwachting van behandeling, verzameld in twee geïsoleerde zones van een stortplaats.
‘Iedereen herinnert zich de beelden van de besmeurde kusten’ vertelt Olivier D’Haene, gedelegeerd bestuurder van SITA Remediation. ‘De moeilijkheid van deze opdracht is de kleverigheid en de viscositeit van het product. Toen onze ingenieurs en technici met het voorstel kwamen om het afval met behulp van stoom fysico-chemisch te wassen, hebben we dit grondig doorgesproken. Deze techniek is naar ons weten nooit eerder toegepast en innovatie betekent ook een zeker risico. Na de goede resultaten van labotests werd er groen licht gegeven om het voorstel verder uit te werken.’
‘Deze kennis en ervaring hebben we nodig om te innoveren in grondreiniging.’ stelt Pietro Perseo (R&D internationale projecten). ‘We konden de uitdaging om een nieuw type van verontreiniging te wassen, niet laten liggen. Natuurlijk hadden we zoals onze concurrenten voor de klassieke oplossing thermische reiniging kunnen kiezen, maar we hadden het gevoel dat we beter konden. Dat de regionale overheid van Galicië ons gevolgd is in onze redenering is een bijkomend succes. Ook zij verkoos het hogere milieurendement van wassen boven het thermisch behandelen van het afval.’
Gunther Van Ombergen leidt het Mobiwash team. Hij verduidelijkt dat de inzet van het team één van de troeven is van SITA Remediation. ‘Ons Mobiwashteam heeft al eerder bewezen dat goed kan werken in afgelegen regio’s en onder minder optimale omstandigheden. Zowel de hitte van Italië, als de vriestemperaturen van Noorwegen hebben onze mensen al doorstaan. Het team werkt 24 op 24 uur en 7 op 7. Samenwerking en motivatie zijn erg belangrijk. De Mobiwashunit reinigt momenteel met succes het zware olieafval met een minimale bijmenging van water. Ondanks de moeilijkheidsgraad en de complexiteit van dit wasproces, zullen toch alle doelstellingen van het project gehaald worden. Het vervuilde zand, dat piekconcentraties aan zware olie heeft tot 15%, wordt gereinigd tot restconcentraties van 0,002% aan olie. Het is hiermee terug beschikbaar voor hergebruik. Ook de volgende maanden zal ons team zich in Spanje continu inzetten voor een beter en schoner milieu.’
De combinatie van inzet en competentie maakt het voor SITA Remediation mogelijk om dit soort van projecten te realiseren. Bovendien biedt de innovatie SITA Remediation België kansen om in de toekomst nieuwe projecten in nieuwe markten te realiseren en haar kernactiviteiten verder uit te bereiden. SITA Remediaton verstevigt hiermee haar positie als enige Europese bodemsaneerder die door een combinatie van in-huis-technieken alle complexe bodemverontreinigingen on-site kan reinigen.
Met meer dan 350 medewerkers renigt SITA Remediation jaarlijks meer dan 1 miljoen ton grond en realiseert een omzet van circa 100 miljoen Euro. SITA Remediation is hiermee de grootste speler op de bodemsaneringmarkt in Europa.
In België behaalt SITA Remediation, met 80 medewerkers, een omzet van circa 20 miljoen euro. De onderneming is onder andere gespecialiseerd in biologische en fysico-chemische grondreiniging. De vaste installaties van het centrum voor grondreiniging in Grimbergen, gelegen op een 10 hectare groot terrein te Grimbergen langs het zeekanaal, reinigen ongeveer 250.000 ton verontreinigde grond per jaar. Zusterbedrijven in Nederland en Duitsland zijn dan weer gespecialiseerd in de thermische grondreiniging. Bijkomend heeft SITA Remediation België vooral ook gepionierd in het buitenland. In alle uithoeken van Europa heeft zij met haar mobiele on-site reinigingsinstallaties een sterke reputatie opgebouwd.
Mobiele installaties worden ingezet in binnen- en buitenland. Mobiele installaties voor biologische, fysico-chemische en thermische grondreiniging hebben van 2002 tot 2005 meer dan 450.000 ton grond gereinigd in Stavanger (Noorwegen). Het Prestige project in Spanje is momenteel de nieuwe uitdaging voor de medewerkers.