De landbouw wordt ten onrechte beschouwd als de belangrijkste bron van fosfaat en stikstof in het oppervlaktewater in landelijk gebied (VILT, 27 september).


Dat zou blijken uit een onderzoek van Alterra, het Nederlandse kennisinstituut voor de groene ruimte, naar de relatie tussen de nieuwe mestwetgeving bij onze noorderburen en de Kaderrichtlijn Water. Het zou de historische vervuiling zijn die bepalend is.

Alterra heeft dit jaar vooronderzoek gedaan naar het effect van het nieuwe Nederlandse mestbeleid op de waterkwaliteit, waarbij de afkomst van de mineralen verder wordt gespecificeerd dan in vergelijkbaar onderzoek in het verleden. Volgens onderzoeker Frank van der Bolt van Alterra wordt de bijdrage die de landbouw levert aan de hoeveelheid nutriënten in het water overschat. "Er is veel minder actuele verontreiniging aan de landbouw toe te wijzen dan altijd werd gedacht. In grote delen van Nederland is de historische fosfaatbelasting bepalend".

De bodem levert ongeveer tweederde van de stikstof en fosfaat die eerder werden toegeschreven aan de landbouw, luidt het. Volgens van der Bolt moet gezocht worden naar manieren om deze nutriëntendruk vanuit de bodem te verminderen. Brongerichte maatregelen in de landbouw, zoals het mestbeleid, hebben volgens de onderzoeker een veel kleiner effect op de waterkwaliteit dan wordt verwacht.

De Unie van Waterschappen reageert gelaten op de bevindingen van Van der Bolt. Volgens de Unie wordt bij de studies de bodem niet meer tot de landbouw gerekend, terwijl de landbouw wel verantwoordelijk geacht wordt voor hoge concentraties nutriënten en zware metalen in de bodem.

Lees ook:
Interview: Kris Peeters: Ultieme test is de waterkwaliteit

Eerdere berichtgeving over nitraatvervuiling door landbouw:
25/9/06: OESO wil verbetering nitraatvervuiling door landbouw