BELGIË - Het Vlaams parlement heeft woensdag een voorstel van decreet rond bodemsanering en -bescherming goedgekeurd. Een aantal procedures worden drastisch vereenvoudigd. Het decreet laat de Vlaamse regering ook toe de basis te leggen voor maatregelen die moeten vermijden dat bedrijven door verplichte saneringen overkop gaan (VILT, 11 oktober).


Het nieuwe decreet voert ook een luikje bodembescherming in, naast bodemsanering. De Vlaamse regering kan nu meer maatregelen nemen om bodemaantasting, zoals erosie van landbouwgrond, tegen te gaan. Voor burgers wordt een aantal zaken eenvoudiger. Nieuwe huurders in een appartementsgebouw met een grote stookolietank bijvoorbeeld zullen niet allemaal een bodemonderzoek moeten laten uitvoeren, een éénmalig bodemonderzoek zal volstaan. Kleine problemen rond verontreiniging zullen sneller kunnen worden aangepakt.

De verplichte sanering van gronden leidt nu vaak tot discussies tussen exploitanten, huurders en eigenaars over wie nu saneringsplichtig is. Het nieuwe decreet laat de Vlaamse regering toe hier duidelijkheid in te scheppen. Het decreet legt ook de basis voor maatregelen die financiële problemen moeten voorkomen bij wie moet saneren. Zo komt er een draagkrachtregeling, waarbij de kosten in de tijd gespreid kunnen worden of kan de overheid subsidies geven. Via bodemsaneringsfondsen per sector -bijvoorbeeld voor garages of droogkuissector - zullen saneringswerken gecoördineerd uitgevoerd kunnen worden en niet langer door individuele kmo's.

Een heikel punt in bodemverontreiniging is dat van de lekkende stookolietanks, die heel wat gezinnen op hoge kosten jagen. De gewesten overleggen daarvoor al lang met de federale regering, maar zonder resultaat. Dit decreet maakt de oprichting mogelijk van een sectoraal bodemsaneringsfonds, zegt één van de indieners, Bart Martens (sp.a). Minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) zei dat hij de komende weken initiatieven neemt, onder meer met de sector, om tot een oplossing te komen.