BELGIË - Bodemaantasting is een ernstig probleem in Europa. Daarom werkt de Commissie aan een strategie voor bodembescherming, met inbegrip van een richtlijn. Volgens Boerenbond trekt niemand in de land- en tuinbouw de ernst van de situatie in twijfel, maar toch ziet de sector op tegen nog eens nieuwe maatregelen en reglementen (VILT, 1 november).
Er bestaan al een resem Europese verplichtingen ter zake en bovendien heeft Vlaanderen een bodembeleid, luidt het.
De voorbije jaren heeft de Commissie een hele reeks milieuthema's systematisch onder handen genomen: luchtvervuiling, preventie en hergebruik van afval, bescherming van het zeemilieu, duurzaam gebruik van pesticiden en natuurlijke grondstoffen en het leefmilieu in de stad. Ook de bodemaantasting hoort in dit rijtje thuis. Voor elk van deze thema's heeft de Commissie voorstellen van richtlijnen lopen bij de Raad en het Europees Parlement.
Bodemaantasting zorgt voor een vermindering van de bodemvruchtbaarheid, de koolstofopslag en de biodiversiteit. Het vermogen om water vast te houden vermindert, er treedt een verstoring op van de gas- en vloeistoffencycli in de bodem en er is een verminderde afbraak van verontreinigde stoffen. De gevolgen worden nog versterkt door de klimaatverandering. Land- en tuinbouwers zijn voor hun inkomen afhankelijk van de bodem en ontkennen de problemen zeker niet, zo klinkt het in Boer&Tuinder.
Maar op een nieuwe richtlijn zit Boerenbond niet te wachten. In het plattelandsbeleid en de randvoorwaarden van de MTR wordt volgens de vakorganisatie al in belangrijke mate rekening gehouden met bodembescherming. Daarnaast zijn er ook de IPPC-richtlijn, de pesticidenrichtlijn, de nitraatrichtlijn, de kaderrichtlijn Water en de zopas nog goedgekeurde grondwaterrichtlijn. Kan een Europese strategie - zonder richtlijn - dan niet volstaan, vraagt Boerenbond zich af.