AMERSFOORT - Verstedelijking van Vathorst West is de enige mogelijke financieringsbron voor de afkoop van de baggerproblematiek. Kiezen voor andere oplossingen betekent dat een groot aantal belangrijke plannen voor Amersfoort niet waargemaakt kan worden (Persbericht Gemeente Amersfoort, 29 november).


Die conclusie trekken B en W uit een onderzoek naar mogelijke financieringsbronnen voor de aangekochte grond van afvalverwerkingsbedrijf Smink die bestemd was voor de aanleg van twee baggerspeciedepots.

Met de aankoop van de grond is de komst van bagger naar Amersfoort van de baan. En dat was een uitdrukkelijke wens van belangengroeperingen, bewoners van Vathorst, het college en de gemeenteraad.

In de raadsvergadering van 6 september 2005 heeft de gemeenteraad het college opgedragen naar dekkingsvoorstellen te zoeken voor de aankoop van de baggergronden. Bouwen in Vathorst West is daarbij een van de mogelijkheden, maar de raad wil ook andere dekkingsvoorstellen laten meewegen. Voor de grond - ruim 20 hectare - heeft de gemeente bijna 18 miljoen euro betaald. Inmiddels is dit bedrag door rente en kosten opgelopen tot 20 miljoen euro. In dit bedrag is ook de afkoop van de rechten van Smink voor een baggerdepot geregeld.

Het afgelopen jaar is gezocht naar de mogelijkheden om de 20 miljoen euro te financieren. Gekeken is naar ruimte in de reguliere begroting, naar andere investeringsmiddelen, naar afkoop door derden en naar lastenverzwaring voor de burger. Een keuze voor een van deze oplossingen betekent volgens het college dat een groot aantal belangrijke plannen voor Amersfoort niet waargemaakt kan worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om investeringen in groen, verkeer en wonen. Er lijkt dan ook geen ander alternatief mogelijk dan woningbouw in Vathorst West, eventueel aangevuld met voorzieningen en bedrijvigheid.

Het woord is nu aan de gemeenteraad om te bepalen of hij zich kan vinden in de conclusie van het college, dat verstedelijking van Vathorst West de enige mogelijke financieringsbron is voor de afkooop van de baggerproblematiek. Wanneer de gemeenteraad instemt wil het college samen met de gemeenteraad een plan van aanpak maken. Dit plan van aanpak is een ontwikkelingsstrategie waarin wordt beschreven welke keuzemogelijkheden er zijn voor de afronding van Vathorst. Daarbij zal uitdrukkelijk aandacht worden besteed aan de wijze waarop het participatietraject wordt vormgegeven. Het onderwerp staat vooralsnog op de agenda van de raadsvergadering van 12 december 2006.