GEMEENTE WOERDEN - Wellicht heeft u al een sondeerwagen zien staan? Met behulp van deze wagens wordt aanvullend onderzoek gedaan naar de verontreinigingssituatie op en rond het Defensie-eiland (Gemeente Woerden, 29 november 2006).


MIP sondes worden in de grond aangebracht en meten de verontreiniging in de bodem tot op grote diepte. De uitkomsten geven aan met welke soort verontreiniging we te maken hebben, hoe hoog de concentratie is, hoe diep de verontreiniging zit en in welke bodemlaag de verontreiniging zich bevindt. Dit alles is van belang om een goed saneringsplan te kunnen maken dat tegelijkertijd met de ontwikkeling van het Defensie-eiland ter hand genomen zal worden. Dit onderzoek zal tot eind december duren en wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door onderzoeksbureau Tauw.

Het Defensie-eiland is jarenlang een industrieel terrein geweest. De activiteiten die daar plaatsvonden hebben bodemverontreiniging veroorzaakt. Vooral het gebruik van chloorhoudende oplosmiddelen voor de chemische wasserijen zijn de oorzaak van de verontreiniging. Ook is door het gebruik van ondergrondse opslagtanks verontreiniging ontstaan

De gemeente heeft het gebied eind 2005 verworven. Voor de stad is het Defensie-eiland een locatie van bijzondere betekenis, waar nieuwe woningbouw ontwikkelingen zullen plaats vinden. Het gebied is bijzonder vanwege zijn ligging grenzend aan het huidige stadscentrum en het stationsgebied, zijn monumentale status, zijn industrieel verleden en de verontreinigde bodem. De ontwikkeling van woningbouw in dit gebied biedt ons de kans en de verplichting de sanering aan te pakken. Nader onderzoek verontreiniging Defensie-eiland en omgeving

Voor het huidige gebruik van het eiland en haar omgeving is geen sprake van risico’s voor de volksgezondheid als gevolg van de verontreinigde bodem en grondwater.

De bodem- en grondwaterverontreiniging
Op het terrein zijn 3 locaties verontreinigd met Chloorkoolwaterstoffen (VOCL). Eén van deze locaties is tevens verontreinigd door minerale oliën en aromaten. De verontreiniging van deze locaties heeft zich in het diepe grondwater verspreid tot buiten het Defensie-eiland. Daarnaast zijn er 6 kleine locaties waar de bodem verontreinigd is met minerale olie.

Voor het overige is de bovenlaag van de grond op het Defensie-eiland overwegend licht verontreinigd. Het gaat hier om verontreinigingen die vast zitten in de grondlaag en die geen verdere verontreiniging geven aan het grondwater.

De verontreiniging met chloorkoolwaterstoffen en benzeen is zowel in de bovengrond als in de ondergrond van het Defensie-eiland aanwezig. De ondergrond bestaat uit de grondlaag vanaf enkele meters onder het maaiveld tot een diepte van 50 à 55 meter. Op deze diepte begint een kleilaag.

In horizontale richting verspreidt de verontreiniging zich meerdere kanten op. Dit heeft te maken met onttrekkingen van grondwater in de omgeving. Deze onttrekkingen hebben in het verleden plaatsgevonden. Ook de aanwezigheid van een grondwaterscheiding bij het Defensie-eiland is van invloed op de verspreidingsrichting.

Nader onderzoek
Om een goed saneringsplan te kunnen maken, is het noodzakelijk nader onderzoek te doen naar de huidige omvang van de verontreiniging. Het gaat om het actualiseren van oude onderzoeksgegevens en om het doen van nader veldonderzoek, voor zover nodig om de situatie goed in beeld te brengen. In het voorjaar van 2006 is een eerste onderzoeksronde uitgevoerd. Eind 2006 zijn de resultaten van de tweede onderzoeksronde bekend.

Met de tweede onderzoeksronde is voldaan aan de nie uwe wettelijke eisen, de nie uwste inzichten voor de aanpak van dit soort verontreinigingen en natuurlijk de meest recente onderzoeksresultaten. Op basis van deze gegevens wordt bepaald wat er moet gebeuren om de locatie te saneren.

Overleg met de provincie
De provincie is het bevoegd gezag op grond van de Wet bodembescherming. Een bodemsanering kan daarom alleen plaats vinden met instemming van de provincie.

De gemeente maakt daarom in overleg met de provincie Utrecht alvast afspraken over de aanpak van de sanering en de eisen waaraan die moet voldoen.

Saneringsaanpak
De bedoeling is om eerst de bovengrond te saneren en daarna de ondergrond met het verontreinigde grondwater. De verontreinigde bovengrond zal deels afgegraven worden, zodat daarna kan worden gestart met de bo uw activiteiten. Dan wordt het grondwater opnie uw onderzocht. Na deze nulmeting kan de sanering van het grondwater van start gaan. De sanering van het grondwater staat de herontwikkeling van het Defensie-eiland verder niet in de weg.

Vragen?
Mail uw vragen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ten name van Carla Dupont, communicatieadviseur van de gemeente Woerden. Zij zorgt ervoor dat uw vraag zo spoedig mogelijk door de desbetreffende deskundige wordt beantwoord.