ROZENBURG - Gemeente Rozenburg en waterschap Hollandse Delta baggeren verschillende sloten, singels en plassen binnen Rozenburg. Op 4 december zijn de feitelijke baggerwerkzaamheden officieel begonnen. Wethouder Van de Meer en heemraad Schelling hebben met de eerste baggerschep de werkzaamheden gestart. Het werk zal eind januari 2007 klaar zijn (Waterschap Hollandsche Delta, 5 december).

 
Een week voor de aftrap zijn de voorbereidingen getroffen om de verschillende singels baggerklaar te maken. Dit door alle vissen uit de genoemde singels te halen en uit te zetten in andere singels van Rozenburg. Tot eind januari zullen er werkzaamheden zijn langs de Rembrandtsingel, Kampanje, de Schanslaan, langs de Grote Stern, Meeuwensingel en door het park tot voorbij Hoogwerf.

Waarom baggeren?
Singels lopen langzaam vol met afgevallen bladeren en fijne slibdeeltjes dat via regenwater de singels inspoelt. Wanneer wateren niet regelmatig met behulp van baggeren opgeschoond worden, zouden ze uiteindelijk dichtslibben. Dat is een natuurlijk proces. Hollandse Delta zorgt in heel Zuid-Holland zuid dat het water blijft stromen en het teveel aan water ongehinderd opgevangen en weggepompt kan worden. Zo blijft het water in beweging, wat essentieel is voor een goede waterkwaliteit.

Waarom nu?
Hollandse Delta verzorgt de waterhuishouding binnen Rozenburg, zowel in kwantiteit als in waterkwaliteit. Normaliter voert het waterschap om de 7 jaar groot onderhoud in een onderhoudvak. Rozenburg valt echter in twee onderhoudsvakken. Het westelijk gedeelte gaat mee in het onderhoud rond Brielle (schouwvak 3) en het oostelijk deel gaat met het onderhoud rond Spijkenisse mee (schouwvak 7). In 2003 stond het westelijke gedeelte van Rozenburg voor baggeren gepland, vanwege het gebrek aan een baggerdepot verleende Hollandse Delta toen uitstel. Nu de put van Heenvliet open is voor het deponeren van schone baggerspecie, wordt het baggerwerk alsnog uitgevoerd. Eind 2007 zal het groot onderhoud rond Spijkenisse en het oostelijke gedeelte van Rozenburg weer voor 7 jaar klaar zijn. Voor de toekomst gaan er stemmen op voor een eigen indikdepot binnen de gemeente. Dit is financieel aantrekkelijker dan het afvoeren naar de put van Heenvliet.

Bagger en natuur
Bagger ziet er vies uit, heeft vaak een geurtje en maakt een oever niet bepaald aantrekkelijker. Toch is bagger iets waardevols. De grond is vruchtbaar en planten groeien gemakkelijk in de vochtige open structuur. Baggeren wordt overigens niet voor niets altijd laat in het jaar gedaan. In de late herfstmaanden groeit er weinig in de sloten en ook fauna plant zich niet voort. Het waterleven is in rust en heeft na het baggeren tijd om opnieuw in rust te komen. De papperige baggerspecie op de oever kan echter pas in het voorjaar opnieuw worden ingezaaid, nadat de specie opgedroogd is. Eerder loopt het jonge groen niet uit. Niet zo mooi om te zien, maar wel het beste vanuit natuuroogpunt. Sinds kort hanteert het waterschap de gedragscode van de flora en faunawet, vandaar dat de vis uit de singels wordt gehaald wanneer er gebaggerd gaat worden.