DEN HAAG - Het schoonmaken van verontreinigde grond levert de komende honderd jaar zo’n 30-140 miljard euro op, afhankelijk van de intensiteit van het gevoerde beleid. Zelfs als de overheid zich terugtrekt en sanering aan marktpartijen overlaat, zijn de opbrengsten nog altijd 30 miljard euro hoger dan de kosten (Persbericht MNP, 11 december).


Als álle ernstig vervuilde locaties worden schoongemaakt, dus bij een intensivering van het beleid, kunnen de opbrengsten oplopen tot 140 miljard euro. Dat blijkt uit de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse van de Nederlandse bodemsaneringsoperatie, die het Milieu- en Natuurplanbureau vandaag presenteert.

Longkanker en IQ-verlies
Meer dan 90% van de verwachte opbrengsten zijn gezondheidsbaten. Door bodemsanering zullen jaarlijks enkele honderden mensen minder (long)kanker krijgen als gevolg van cadmium en benzeen. Bij verhoogde loodgehalten in het bloed treedt IQ-verlies op. Vooral jonge kinderen kunnen hier last van krijgen. Ieder verloren levensjaar is in deze analyse berekend op € 70.000. Verlies van elk IQ punt is op € 10.000 per levensjaar gesteld. Dit zijn slechts aannames, ook als er lagere waarden aan gezondheid worden toegekend of delen buiten beschouwing worden gelaten, blijven er aanzienlijke opbrengsten.

Woningmarkt profiteert niet van bodemsanering
Bijna 15.000 hectare bouwgrond is vervuild. Als de economische groei doorzet, zullen veel nieuwbouwwoningen de komende decennia gebouwd worden op vervuilde grond. Het gaat in totaal om meer dan een half miljoen nieuwbouwwoningen. De hogere woningprijzen en het effect op de omliggende huizen wegen na een sanering niet op tegen de hogere grondprijzen.

Veel zorgen
Nederlanders maken zich relatief veel zorgen over bodemverontreiniging, vergelijkbaar met zorgen over luchtverontreiniging en meer dan andere omgevingsrisico’s. De Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse brengt alleen de maatschappelijke efficiëntie van bodemsanering in beeld. Of het beleid voor de individuele burger rechtvaardig is of niet, is in deze analyse niet onderzocht.