Europa telt 3,5 miljoen locaties waar de bodem mogelijk vervuild is. Toch is Nederland - als enige EU-lidstaat - tegenstander van de Europese Kaderrichtlijn Bodem die de bodembescherming in de Unie wil regelen. Het kabinet probeerde invoering van de richtlijn te blokkeren omdat het vreest extra bureaucratie (Stichting Natuur en Milieu, 19 december).


Stichting Natuur en Milieu vond de opstelling van de Nederlandse regering kortzichtig en schreef de minister-president een brief (7 december 2006).

Bescherming van bodem en bodemfuncties is het enige ‘milieuonderdeel’ waarvoor nog geen Europese milieubeschermingsregels gelden. Maar de bodemkwaliteit vormt wel een groot probleem in veel Europese landen. Naast de 3,5 miljoen locaties in Europa die als potentieel vervuild gelden, heeft 45 procent van de Europese bodems een laag gehalte aan organisch materiaal. Goed Europees bodembeleid biedt kansen voor het vastleggen van CO2 en het behoud van vruchtbare grond voor landbouw door toekomstige generaties.

Nederland is voorloper op het gebied van bodembeleid. Volgens het Milieu Natuur Planbureau biedt het voorstel voor de nieuwe kaderrichtlijn voldoende flexibiliteit om het huidige Nederlandse beleid voort te zetten. In de meeste lidstaten staat bodembeleid echter nog in de kinderschoenen; zonder een Europese Kaderrichtlijn Bodem zal dit nauwelijks veranderen. De milieuorganisaties dringen er daarom op aan dat de Nederlandse overheid deze landen niet in de weg gaat staan.

De nieuwe richtlijn is ronduit gunstig voor het Nederlands bedrijfsleven. Hij vergroot het exportpotentieel van bodemkennis en innovaties waarin Nederland een duidelijke voorsprong heeft gebouwd. En het creëren van gelijke regels in Europa voorkomt dat Nederlandse bedrijven moeten concurreren met producten die aan veel mindere eisen hoefden te voldoen. Natuur en Milieu en het EEB vinden daarom dat het kabinet de Europese Kaderrichtlijn Bodem als kans moet zien voor Nederlands duurzame economie. Bovendien kan Nederland grote invloed uitoefenen op de regels die straks in Europa zullen gelden.

Uiteindelijk heeft het kabinet dit ook ingezien en heeft besloten om actief bij te dragen aan een goede invulling van een nieuwe Kaderrichtlijn Bodem. Arjan Berkhuysen van Natuur en Milieu is blij dat Nederland dit initiatief niet blokkeert voor landen die er hard om hebben gevraagd: “Twee vliegen in één klap: andere landen zijn blij met betere bodembescherming en het Nederlandse bedrijfsleven gaat erop vooruit”.

Meer informatie
Klik hier voor de brief aan minister-president Balkenende (7 december 2006)

Milieu Natuur Planbureau: De consequenties van de Europese bodemrichtlijn voor het Nederlandse beleid (5 december 2006)

Het Europese Milieu Bureau (EEB)