Eind september is het SKB-project ROSA II (Robuuste Saneringsvarianten) afgerond. Dit heeft geleid tot een vernieuwde versie van het praktijkdocument ROSA “Omgaan met mobiele verontreinigingen” (SenterNovem, 26 oktober).
Het document is uitgebreid met tips voor het opstellen van een flexibele en toch prima handhaafbare saneringsdoelstelling voor mobiele verontreinigingen in de ondergrond. Een andere aanvulling gaat in op het organiseren van de uitvoering, de communicatie en de waarborging. Het document is opgesteld door een team van TNO en TAUW onder begeleiding van een breed consortium met VROM, Bodem+, provincies, gemeenten, VEWIN, ONRI en bedrijfsleven.
Het recent gereed gekomen praktijkdocument ROSA biedt praktische hulpmiddelen voor het kiezen van een saneringsvariant bij mobiele verontreiniging in de ondergrond, en voor het afspreken en waarborgen van de eenmaal gekozen saneringsdoelstelling. Het sluit daarbij aan op het "afwegingsproces saneringsdoelstelling, Doorstart A5". In overleg met provincies, gemeenten en probleembezitters is in ROSA een stappenplan opgezet, waarmee wordt beoogd het keuzeproces te vereenvoudigen en verhelderen. Uitgaande van een vaste, uitgebalanceerde set afwegingsaspecten, wordt de keuze teruggebracht tot een afweging van enkele aspecten waar het werkelijk om draait. De beslissing wordt afgepeld tot de kern. Het voorgestelde stappenplan is efficiënt en leidt tot betrokkenheid van alle partijen bij proces en resultaat. Een duidelijke afbakening van de afwegingsaspecten en definities komt het overleg en de communicatie verder ten goede. Het document biedt vervolgens handvatten voor het afspreken van een flexibele en handhaafbare saneringsdoelstelling en voor het organiseren en waarborgen van de uitvoering van de sanering.
De saneringsdoelstelling
De af te spreken saneringsdoelstelling moet toetsbaar en haalbaar zijn. In het verlengde van de wijziging Wet Bodembescherming wordt voorgesteld om de saneringsdoelstelling op te bouwen uit:
- Eisen ten aanzien van onacceptabele risico’s, geschiktheid functie of overeengekomen pluimgedrag (bv. stabiele eindsituatie en dus beperking nazorg), dus NIET concentraties;
- Verwachtingen behorend bij de overeengekomen inzet van middelen, doorgaans uitgedrukt in concentraties, tijdsduur of vrachtverwijdering.
Als niet wordt voldaan aan de eisen, dan moet het terugvalscenario worden geactiveerd. Als niet wordt voldaan aan de verwachtingen, dan moeten de tegenvallende prestaties worden verklaard.
Rolverdeling, communicatie en waarborging
In het saneringsplan of beschikking wordt een duidelijke rolverdeling afgesproken. Zorgvuldigheid bij het uitvoeren van activiteiten en het informeren van alle betrokkenen minimaliseert bovendien mogelijke aansprakelijkheden nu en in de toekomst, want ook als de saneringsdoelstelling wordt behaald, is in geval van een restverontreiniging niet sprake van vrijwaring voor privaatrechtelijke aansprakelijkheden.
Hier vindt u een samenvatting van het project [pdf]. U kunt het rapport ook bestellen bij het SKB, telefonisch (0182 54 06 90), per mail (