Sinds 1 oktober is Bodemloket te raadplegen. Een website waar alle (mogelijk) verontreinigde bodemlocaties in Nederland gedocumenteerd zijn te zien. De website is ontwikkeld door de werkgroep Bodemloket, actief binnen het project Landelijk Informatiebeheer Bodem (LIB) (SenterNovem, 3 oktober).
Bodemloket is de landelijke ingang tot uniform gepresenteerde informatie over mogelijk vervuilde, verdachte en gesaneerde locaties. De informatie wordt ontsloten in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) en de Europese afspraken die in 1996 in Århus zijn gemaakt en in 2005 zijn bekrachtigd.
Doelgroep
Bodemloket is interessant voor projectontwikkelaars, adviseurs, makelaars en particulieren. Een deel van de informatie is afkomstig uit het Historisch Bodembestand. Hierin ligt informatie opgeslagen van 600.000 locaties die ooit een ‘potentieel bodembedreigende’ activiteit huisvestten. Dat wil dus niet zeggen dat deze locaties ook echt vervuild zijn, ze hebben de aandacht van de overheid omdat er mogelijk vervuiling heeft plaatsgehad. Deze informatie is als het ware de werkvoorraad van bodemonderzoekers. Een ander deel betreft informatie over bodemonderzoeken en –saneringen die de afgelopen jaren daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Ook wordt aangegeven wat er in de toekomst met deze locatie gaat gebeuren, zoals bijvoorbeeld vervolgonderzoek of bodemsanering.
Eerstelijns informatiebehoefte
Het bodemloket voorziet in de eerstelijns informatiebehoefte en bevat alle procedurele informatie die bekend is over de bodem. Bodemloket geeft bijvoorbeeld geen antwoord op de vraag ‘Hoe hoog is de loodconcentratie in mijn achtertuin?’. Wel kan de bezoeker inzicht krijgen in uitgevoerde onderzoeken, auteurs van rapporten en namen van onderzoeksinstellingen. Wie benieuwd is naar de uitkomsten van een onderzoek, kan terecht bij het bevoegd gezag.
Effectiever werken
Bodemloket betekent uniformering, maar ook effectiever werken. Bezoekers treffen via Bodemloket alle zaken aan die het bevoegd gezag in haar administratie heeft vastgelegd over bodemonderzoeken en –saneringen. Met deze kerngegevens kunnen vervolgvragen effectiever worden gesteld. Dit scheelt tijd, komt de klantvriendelijkheid ten goede en ontlast het bevoegd gezag die vaak wordt overstelpt met informatieaanvragen.
Voor de bevoegde gezagen is deelname aan het Bodemloket goed te combineren met de eigen website. Vanuit de gepresenteerde informatie op Bodemloket.nl van een overheidsorganisatie is het simpel door te linken naar de eigen website.
Landsdekkend beeld
Nog niet alle bevoegde overheden Wbb hebben hun bodeminformatie beschikbaar gesteld. In de komende maanden wordt Bodemloket aangevuld en waar nodig verbeterd. Begin januari start een campagne om landelijke bekendheid aan de website te geven. Het streven is om rond die tijd een landsdekkend beeld te kunnen presenteren op bodemloket.
Het Bodemloket is te raadplegen op www.bodemloket.nl