De webapplicatie ‘Richtlijn Herstel en Beheer bodem- en waterbodemkwaliteit’ is sinds kort beschikbaar. De applicatie vervangt het huidige Handboek Bodemsaneringstechnieken (SenterNovem, 23 september).
Onder verantwoordelijkheid van een Redactieraad wordt met regelmaat nieuwe informatie aan de applicatie toegevoegd. In de redactieraad zijn VROM, Verkeer en Waterstaat, IPO, VNG Unie van Waterschappen, SKB en Bodem+ vertegenwoordigd. Bodem+ verzorgt de hosting en de helpdesk van de webapplicatie.
Complete portal
In 2003 besloot de redactieraad van het handboek Bodemsaneringstechnieken om het bestaande kennisdocument via een meerjarenprogramma uit te breiden met informatie uit de hele bodem- en waterbodemketen. Een product waarin alle beleidsregels, wetten en regelgeving, procedures en methoden en technieken te vinden zijn, zowel op het gebied van bodemsanering en -bescherming als op het gebied van onderhoud en sanering van waterbodems. Om het product breed toegankelijk te laten zijn, is gekozen voor een applicatie op internet.
Groeimodel
Via www.bodemrichtlijn.nl of www.waterbodemrichtlijn.nl kunnen geïnteresseerde bezoekers de Richtlijn raadplegen. Binnen de uitgewerkte structuur is het handboek Bodemsaneringstechnieken integraal opgenomen. Hier en daar aangevuld met informatie uit andere bronnen. De redactieraad zet zich in om het informatieaanbod uit te breiden en actueel te houden. De wens is om de applicatie uit te laten groeien tot een product waar de initiatiefnemer, het bevoegd gezag en de adviseur alle relevante informatie of verwijzingen over de (water)bodemketen kan vinden; van onderzoek tot en met de afronding van (water)bodemgerelateerde uitvoeringsprojecten.
Welke informatie staat er nu op?
Wie de webapplicatie bezoekt, treft er schema’s aan die het werkproces en het besluitvormingsproces beschrijven voor situaties waarbij men te maken heeft met (een mogelijke) bodemverontreiniging van een land- of waterbodem. Via de schema’s kan de bezoeker verschillende informatiebronnen raadplegen:
- het handboek Bodemsaneringstechnieken, dat in geactualiseerde vorm integraal is opgenomen;
- links naar informatieve websites;
- literatuurverwijzingen.
De bezoeker kan via een eenvoudige en een meer geavanceerde ingang de informatie ontsluiten. De zoeksleutels zijn:
- Vrij zoeken
- Zoeken op Trefwoord
- Zoeken op Situatie
- Zoeken op Thema
- Zoeken in Processchema’s
- Zoeken met Tools
- Zoeken via Documenten (bladeren door de inhoudsopgave van het Handboek en onderdelen eruit raadplegen, verwijzingen naar te bezoeken relevante internetsites, verwijzingen naar documenten uit het NOBIS- en SKB-programma, van RIZA en overige organisaties).
De ‘helpfunctie’ in het openingsscherm legt aan de bezoeker de werking van de verschillende zoekmethoden uit. Tevens staat daar informatie over de meest geschikte zoekmethode voor bepaalde situaties.