In 2003 heeft OVAM aan VITO, TTE en de universiteit van Twente opdracht gegeven om een methodiek te ontwikkelen waarmee de saneringsmogelijkheden, de risico's voor de mens en het verspreidingsrisico in het grondwater voor olieverontreinigingen kan worden vastgesteld (TTE, 29 augustus).
In dit onderzoek zijn diverse methodieken onderzocht. Uiteindelijk bleek een combinatie van de in de Verenigde Staten ontwikkelde TPH-methodiek en de oliekarakterisatiemethodiek van TTE de ideale combinatie. Deze Oliekarakterisatie is in uitgebreid onderzoek geverificeerd.
De methodiek bepaalt de samenstelling en eigenschappen van olieverontreinigingen. Zo wordt de oplosbaarheid in water en lucht gemeten. Daarnaast stelt de methodiek de biologische afbreekbaarheid vast. Op basis van de samenstelling kan zowel een standaard als een meer geavanceerde risico beoordeling worden gegeven.
Naast het onderzoeksrapport is er een gebruikersrapport geschreven. In dit rapport wordt de problematiek van olieverontreinigingen, de methodiek en de toepassingsmogelijkheden beschreven. Het rapport is gratis te downloaden van de website van OVAM (www.ovam.be onder publicaties).
Op dit moment wordt voor Nederland en Vlaanderen een implementatie traject voor de Oliekarakterisatie opgestart. Belangstellenden kunnen hierover meer informatie vinden op www.oliekarakterisatie.nl