Op 9 juni 2005 heeft een delegatie van het WELCOME-projectconsortium de gelegenheid gekregen de resultaten van het project te presenteren aan de stakeholdersbijeenkomst van de Grondwaterrichtlijn (Skbodem.nl, 30 juni).


Gediscussieerd is over de relatie tussen het beheer van grote verontreiningingslocaties en de in voorbereiding zijnde grondwaterrichtlijn. DG-milieu van de EU was zo positief over de praktische betekenis van het WELCOME-project dat de projectmanager van het project, Huub Rijnaarts van TNO, is uitgenodigd een voorstel te doen voor de uitwerking van de technical guidance documents van de grondwaterrichtlijn. Naast Nederland, hebben Duitsland, België en Polen hun belangstelling geuit om aan dit voorstel mee te werken.

Het WELCOME-project is een Europees onderzoeksproject waarin Nederland, Duitsland Belgie en Polen hebben samengewerkt aan het ontwikkelen van beheersopties voor grootschalige verontreinigingslocaties. Voor Nederland is het Rotterdamse havengebied als pilot-gebied ingebracht. Door een goede afstemming op gebiedsniveau van maatregelen aan de bron, in het watervoerend pakket en beheersing van verspreiding van verontreinigingen buiten het beheersgebied kan een aanzienlijke besparing op de kosten van bodemsanering en -beheer worden bereikt. Afstemming met de uitwerking van de Grondwaterrichtlijn is wel noodzakelijk om deze beheersopties te kunnen implementeren. De Grondwaterrichtlijn is een aanvullende richtlijn op de Europese Kaderrichtlijn Water en is in behandeling bij het Europese parlement dat aan het einde van dit jaar de definitieve versie zal vaststellen.

Het WELCOME-consortium is erin geslaagd tijdens de behandeling van de amendementen op de ontwerprichtlijn van het Europese parlement door een groep van circa 150 stakeholders, een presentatie te mogen geven met aansluitende discussie over de relevantie van de resultaten van het WELCOME-project voor de grondwaterrichtlijn. Naast de cases van het Rotterdamse havengebied en het Duitse Bitterfeld, is ook de situatie in de Kempen door Nederland en België ingebracht.. DG-milieu van de Europese Commissie is heel positief over de resultaten van het project en wil bij de uitwerking van de Grondwaterrichtlijn de praktische ervaring van uit het project benutten. De nu gevraagde bijdrage heeft betrekking op de uitwerking van de Grondwaterrichtlijn in z.g. technical guidance documents voor situaties waarbij het grondwater wordt belast met verontreinigingen uit grootschalige verontreinigde gebieden. Uit dit succes blijkt, dat een actieve opstelling bij de Europese beleidsontwikkeling en de Nederlandse reputatie op het gebied van bodem- en grondwaterbeheer mogelijkheden schept om direct invloed uit de oefenen op de uitwerking van de Europese regelgeving.