Een consortium bestaande uit Belgische en Nederlandse overheden, bedrijven en kennisinstituten heeft in 2004 het project ‘Karakterisering van minerale olie’ zeer succesvol afgerond. Het project heeft een gevalideerde methode opgeleverd (de oliekarakterisatie) waarmee oplosbaarheid in lucht en water, de afbraak en toxiciteit van een olieverontreiniging zeer nauwkeurig kan worden voorspeld (TTE, 7 juli).
Er is meer dan 2 jaar onderzoek gedaan naar het vinden van de beste methode voor de karakterisering van olie. Olie is immers een zeer complex mengsel van soms wel meer dan 3000 (!) individuele stoffen. Twee methoden zijn uitvoerig onderzocht; de TTE-methode en de uit Amerika afkomstige TPH methodiek. Uiteindelijk is het onderzoek met succes afgesloten en is er een combinatie van beide methodieken uitgewerkt.
De output van de methode levert nu:
- eigenschappen iedere stof in de olie (wateroplosbaarheid, luchtoplosbaarheid, retardatie en biologische afbreekbaarheid)
- Indeling van olie in chemisch relevante groepen, zogenaamde stofgroepen
- een indeling van de olie op basis van humaan toxicologische risico’s
- een functionele indeling gericht op saneringspotentie en afbraak
Met deze gegevens zijn veel toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld :
- onderbouwd voorspellen van het verspreidingsgedrag van olie
- vaststellen en/of onderbouwen van de saneringsdoelstelling
- objectief kiezen van de meest effectieve saneringsmethode
- vaststellen of een stabiele eindsituatie is bereikt
- onderbouwd beëindigen van stagnerende saneringen
- onderbouwen van de humane en ecologische risico’s volgens de door het RIVM voorgestelde methodiek
- onderscheiden van verschillende veroorzakers (gevalsdefinities)
- vaststellen ouderdom van de verontreiniging in combinatie met andere technieken
- ontwerpen van geschikte waterzuivering bij grondwateronttrekkingen en beheersvarianten
De methode is in de praktijk al meerdere malen met succes toegepast. Zo zijn bijvoorbeeld in second opinions saneringsdoelstellingen aangepast waardoor aanzienlijke kostenbesparingen werden gerealiseerd. Ook worden de resultaten van de oliekarakterisatie al door bevoegde gezagen geaccepteerd.
SKB-project Implementatie Oliekarakterisatie
Het SKB-project “Implementatie Oliekarakterisatie” geeft Nederlandse en Belgische geïnteresseerden de mogelijkheid zelf actief kennis te maken met de Oliekarakterisatie tegen een sterk gereduceerd tarief.
U neemt deel aan een startsymposium waarin de complexiteit van olie, de verschillende analysemethoden en de mogelijkheden van een Oliekarakterisatie centraal staan. Daarna wordt op een door u geselecteerd monster een Oliekarakterisatie uitgevoerd. In het slotsymposium komen alle deelnemers (20 in België, 55 in Nederland) weer bij elkaar om hun ervaringen te bespreken. Het SKB-project wordt afgesloten met een generiek eindrapport. De totale kosten voor deelname aan dit SKB-project bedragen € 1.000,00 (excl. BTW) per deelnemer.
Meer informatie?
Het SKB project is een initiatief van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO, Belgie) ALcontrol en TTE. Het project is beschreven in het Projectplan Implementatie Oliekarakterisatie en is te vinden op www.oliekarakterisatie.nl. Daar staan ook voorbeeldrapportages alsmede het Aanmeldingsformulier voor dit SKB-project.
Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met:
Gerben van der Sterren, TTE, tel 0570-665871, email
Aiko Hensums, TTE, tel 0570-665872, email
Jurgen van den Ende, ALcontrol, tel 010-2314707, email
Johan Gemoets, Vito (B), tel 0032-14336912, email