Op de derde woensdag in mei, ‘verantwoordingsdag’, ontving de tweede kamer uit handen van staatssecretaris Van Geel het jaarverslag Bodemsanering 2004. Het verslag is samengesteld op basis van de gegevens die gemeenten en provincies in januari hebben aangeleverd (SenterNovem, 9 juni).
De belangrijkste conclusie is dat het aantal afgeronde bodemonderzoeken en saneringen is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Ook stijgt de multiplier langzaam
Door de vergaande automatisering bij gemeenten en provincies worden al in de eerste weken van januari alle benodigde gegevens verzameld die inzicht geven in de voortgang van de Bodemsaneringsoperatie over het voorgaande jaar.
Een kerngroep bestaande uit de Landelijke Coördinator Informatiebeheer Bodem, vertegenwoordigers van de bevoegde overheden, RIVM en Bodem+ (ondersteunt door Royal Haskoning) heeft uit deze gegevens het Jaarverslag 2004 samengesteld.
De belangrijkste conclusies uit de jaarrapportage zijn dat het aantal afgeronde bodemonderzoeken en saneringen is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren en dat de zogenaamde multiplier (marktfinanciering gedeeld door overheidsfinanciering) langzaam stijgt. Nu de inventarisaties van het Landsdekkend Beeld zijn afgerond, kan de programmering van onderzoek en sanering meer aandacht krijgen. Om de multiplier op het gewenste niveau te krijgen, is hierbij intensivering van de samenwerking met marktpartijen nodig. De voortgang van de bodemsaneringsoperatie wordt daarmee wel meer gekoppeld aan de economische conjunctuur. De wijze waarop de samenleving tegen bodemsanering aankijkt is een belangrijk onderdeel geworden van het Jaarverslag. Uit deze zogenaamde Maatschappelijke Indicator blijkt dat de vroegere sturing door incidenten steeds meer is omgebogen naar een programmatisch karakter. Bodemonderzoek en –sanering zijn vaak routinematige onderdelen van het bouwrijp maken van grond. Ook blijkt uit het rapport dat het voor huizenverkopers gebruikelijker is geworden om informatie over mogelijke bodemverontreiniging bij een beslissing te betrekken.
Bodemsanering vormt niet alleen een kostenpost maar faciliteert de ontwikkeling van een locatie en kan deze zelfs stimuleren. Voortkomend uit dit besef is het afgelopen jaar veel aandacht gegeven aan de rol van bodemsanering bij ruimtelijke en maatschappelijke processen. In het Jaarverslag wordt dit met een aantal voorbeelden toegelicht.
Het Jaarverslag is op de derde woensdag in mei, oftewel verantwoordingsdag, door de Staatssecretaris Van Geel aan de Tweede Kamer aangeboden.
Een exemplaar van het Jaarverslag kunt u hieronder downloaden. Een beperkt aantal gedrukte exemplaren is verkrijgbaar. Hiervoor kunt u contact opnemen met de helpdesk van Bodem+ op het telefoonnummer (070) 37 35 123.
Meer informatie:
Jaarverslag Bodemsanering 2004