DEN HAAG - In 1998 is het Waterplan Den Haag opgesteld met als doel de kwaliteit en de 'belevingswaarde' van water te verbeteren. Den Haag is nu toe aan een tweede uitvoeringsperiode. Daarin staan de waterkwantiteit en de wateropgave centraal (Hoogheemraadschap Van Delfland, 7 maart).


Waterkwantiteit betekent het zorgen voor veiligheid, droge voeten en voldoende schoon en biologisch gezond water. Wateropgave is het totaal aan inspanningen dat nodig is om dit te realiseren.

Delfland en de gemeente zullen onder meer via een Watervisie, een Gemeentelijk rioleringsplan en het Delflandse project ABC-Polders invulling geven aan de thema's waterkwantiteit en waterkwaliteit. Het laatstgenoemde project brengt in beeld welke inspanningen geleverd moeten worden en welke oplossingen er zijn voor het realiseren van de wateropgave. Het project Watervisie levert een ruimtelijke inpassing van de maatregelen. Vervolgens maken de gemeente en Delfland afspraken over het realiseren van de wateropgave, inclusief de financiering en met oog voor de maatschappelijke kosten.

Naast de bovenstaande twee projecten zijn er nog elf aandachtsgebieden beschreven waaronder de riolering, knelpunten in ecologische verbindingszones, het optimaal onderhoud van de watergangen, het Haagse waterpeil, het visstandbeheer en het invoeren van een grondwaterloket, een centraal punt waar mensen informatie verkrijgen over grondwater. Met de laatste twee is al een voortvarende start gemaakt. Zo hebben de gemeente Den Haag en Delfland eind januari een unieke overeenkomst gesloten met de lokale sport- en beroepsvisserij. Met de ondertekening van de overeenkomst zijn de gemeentelijke visrechten (op huurbasis) overgegaan op de Haagse visserij. Het grondwaterloket wordt eind februari geopend.