Langdurige monitoring van grondwater komt steeds meer voor door het veranderende bodembeleid. De diffusiesampler is een goedkoop alternatief om deze monitoring uit te voeren (Persbericht Oranjewoud, 16 maart).


Door het veranderde bodembeleid zijn er meer mogelijkheden gekomen om mobiele restverontreinigingen in de bodem achter te laten. Wel moet met langdurige monitoring worden aangetoond dat de verontreiniging niet meer verspreidt en er een stabiele eindsituatie is ontstaan. Na (gedeeltelijke) sanering van bijvoorbeeld gasfabrieken, chemische wasserijen en tankstations moet de verontreiniging in het grondwater nog jaren lang gemonitoord worden.

Alternatief
Het bemonsteren van een peilbuis is door het benodigde afpompen erg arbeidsintensief. Het traditioneel bemonsteren van een peilbuis levert een momentopname terwijl de monitoring juist bedoeld is om de kwaliteit van het grondwater over een langere periode te meten. Daarom is er nu voor de monitoring van mobiele verontreinigingen een alternatief: de diffusiesampler.

Werking
Een diffusiesampler is een membraan gevuld met water die in een peilbuis wordt gehangen. Vanuit het langsstromende grondwater diffundeert de verontreiniging door het membraam naar het water in de sampler. Na verloop van tijd (enkele maanden) wordt de diffusiesampler uit de peilbuis gehaald en het water uit de sampler naar het laboratorium opgestuurd voor analyse. Op deze wijze wordt de gemiddelde kwaliteit van het grondwater over een langere periode gemeten zonder het grondwaterbeeld te verstoren door het afpompen van de peilbuis. Door het ontbreken van het arbeidsintensieve afpompen van peilbuizen zijn de veldwerkkosten een stuk lager. In Verenigde Staten, waar de diffusiesampler al langer wordt gebruikt, worden besparingen van 50 tot 70% gemeld op veldwerkkosten. De goede werking van de diffusiesampler voor organische verbindingen zoals BTEX en VOCl is afdoende aangetoond. Voor andere stoffen, zoals metyl tertiair butyl ether (MTBE), wordt aanvullend onderzoek verricht. Het is thans niet mogelijk om zware metalen en anorganische verbindingen te meten met diffusiesamplers.

SKB project
In het kader van een SKB-project worden op het ogenblik diffusiesamplers getest als alternatieve bemonsteringstechniek voor grondwater. Deze testen vinden plaats bij een omvangrijk VOCl geval op de Utrechtse Heuvelrug. De eerste resultaten van deze testen zijn goed en worden op 16 maart op het SKB jaarcongres te Utrecht gepresenteerd.

Meer informatie en de eerste resultaten van het SKB project ‘Toepassingsmogelijkheden van diffusiesamplers’ zijn te vinden op: www.diffusiesampler.nl