Grontmij brengt samen met een consortium een beproefde saneringstechniek op de Nederlandse markt voor de aanpak van bodemverontreinigingen met chloorkoolwaterstoffen. Het gaat om een reactief ijzerscherm dat veelvuldig is toegepast in de Verenigde Staten en Canada (Grontmij, 16 maart).


Grontmij demonstreert dit jaar samen met de provincie Zuid Holland, aannemer NTP-Milieu, TNO en het Canadese ETI deze innovatieve techniek op locatie in Katwijk.

“Met het demonstratieproject willen we het ijzerscherm op de Nederlandse bodemsaneringsmarkt brengen en de goede werking ervan aantonen”, vertelt Christian Soeter van Grontmij. Aan de locatie zal het niet liggen; deze heeft een ideale bodemopbouw voor het plaatsen van een ijzerscherm. Het gaat om een voormalige vatenspoelerij in Katwijk waar het grondwater verontreinigd is met chloorkoolwaterstoffen. Vlakbij bevindt zich een volkstuinencomplex dat door de verontreiniging wordt bedreigd. “In 2004 hebben we onderzocht hoe we de verontreiniging konden beheersen.” Uit deze studie is gebleken dat het toepassen van een reactief ijzerscherm op deze locatie een kansrijke optie is.

Het ijzerscherm wordt ingegraven tot een diepte van 5,5 meter. Op deze diepte bevindt zich een kleilaag die het ijzerscherm aan de onderzijde afsluit. Gelijktijdig met het graven van de sleuf wordt deze gevuld met ijzergranulaat. Verontreinigd grondwater stroomt door het granulaat en reageert hiermee tot onschadelijke reststoffen. Het voordeel van een ijzerscherm ten opzichte van grondwateronttrekking is dat je geen pompen of waterzuivering nodig hebt. De onderhoudskosten zijn laag en de levensduur is relatief lang: minimaal vijftien jaar.

Consortium
Voor het demonstratieproject is een consortium opgericht waarbij Grontmij optreedt als penvoerder en adviesbureau. Aannemer NTP-Milieu beschikt over een licentie van Envirometal Technologies Inc. (ETI) in Canada voor het plaatsen van ijzerschermen in Nederland. TNO draagt zorg voor een review van het ontwerp van het ijzerscherm dat Grontmij en NTP-Milieu samen ontwikkelen. Provincie Zuid-Holland heeft als eindgebruiker van de locatie het belang de bescherming van het volkstuinencomplex tot stand te brengen.

Het demonstratieproject wordt uitgevoerd met subsidie van Stichting Kennisontwikkeling en Kennisoverdracht Bodem (SKB). In februari 2006 worden de resultaten van de werking van het ijzerscherm gepresenteerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christian Soeter, telefoon 030-634 46 12 en Tanja van Zanden, telefoon 0182-625 508.