MIDDELBURG - In augustus start het waterschap met het baggeren van sloten en watergangen. Door regelmatig te baggeren (één keer in de acht jaar) houden we de waterbodem op de juiste diepte en kunnen we de doorstroom van water waarborgen (Zeeuwse Eilanden, 5 augustus).
Het baggerwerk wordt uitgevoerd met hydraulische graafmachines die de baggerspecie en andere stoffen (baggerspecie van de klasse 0, 1 en 2) op een strook langs de waterloop leggen. Op plaatsen waar mogelijk verontreiniging in de waterbodem aanwezig is, is het bodemslib reeds onderzocht. Wordt verontreiniging klasse 3 of klasse 4 aangetroffen, dan wordt de baggerspecie opgeladen en afgevoerd naar een slibdepot van het waterschap.
Voor alle onderstaande baggerprogramma’s geldt dat alle waterlopen binnen de aangegeven begrenzingen gebaggerd worden. Het baggerwerk wordt uitgevoerd met hydraulische graafmachines die de baggerspecie en andere stoffen (baggerspecie van de klasse 0, 1 en 2) op een strook langs de waterloop leggen. Op plaatsen waar mogelijk verontreiniging in de waterbodem aanwezig is, is het bodemslib reeds onderzocht. Wordt verontreiniging klasse 3 of klasse 4 aangetroffen, dan wordt de baggerspecie opgeladen en afgevoerd naar een slibdepot van het waterschap. Voor alle onderstaande baggerprogramma’s geldt dat alle waterlopen binnen de aangegeven begrenzingen gebaggerd worden.
Bepalingen in de Keur waterbeheer geven aan dat eigenaren, pachters of gebruikers van percelen naast de waterlopen verplicht zijn om de machines op hun percelen toe te laten en specie of andere stoffen (waaronder ook plantengroei) uit de waterloop te ontvangen en vervolgens te spreiden of op te ruimen. Het is van groot belang dat het werk aaneengesloten kan worden uitgevoerd. Daarom vraagt het waterschap om landbouwproducten langs kavelsloten zo vroeg mogelijk te oogsten en obstakels langs waterlopen weg te halen, zodat een rijstrook voor de baggermachines beschikbaar is. Om schade aan eigendommen te voorkomen, verzoekt het waterschap grondgebruikers om over de sloot hangende takken af te zagen en afrasteringen die het werk kunnen belemmeren te verplaatsen. Rioleringen en drainages mogen niet in de sloot uitsteken maar moeten in het talud zijn weggewerkt.
Waar wordt er gebaggerd?
- Begrenzingen Schouwen-Duiveland: Grevelingenmeer, Zijpe, Brede Zandweg, Lage Rampertseweg, Molenweg, Rampertsedijk, Dijkwater.
- Begrenzingen Tholen: Lange Zandweg, Lageweg, Paasdijkweg, Bram Groenewegeweg, Noorddijk, Roolandsedijk, Moerdijk, Vrouwendijk, Postweg, Oudelandsedijk, Kortedijk, Oosterschelde.
- Begrenzingen Walcheren: Blauwpoortseweg, Mariekerkseweg, Poppendamme, Meinersweg, Middelburgsestraat, Strandweg, duinen.
- Begrenzingen Noord-Beveland: Zuiddijk, Frederiksdijk, Provinciale Weg, Stekeldijk, Oosthavendijk, Campens Nieuwlandweg, Nieuwe weg, Oosterschelde.
- Begrenzing omgeving Terlucht Zuid-Beveland: tussen Terlucht, Nieuwe Dijk en de Spoorbaan.
- Begrenzing omgeving ’s-Heer Abtskerke/Nisse: Rijksweg A58, Spoorbaan Goes/Hoedekenskerke, Koedijk, Valdijk, Noteboomdijk, Grote Dijk, Noordzakweg.
- Begrenzing omgeving Schore/Yerseke: Yerseke tussen Kanaal door Zuid-Beveland en de Zanddijk en Schore ten zuiden van de Rijksweg A58.