Dit jaar zal het Advies- en Kenniscentrum Waterbodems (AKWA) van Rijkswaterstaat de diverse vertaalslagen in de waterbodemsanering, van saneringsdoelstelling tot uitvoering, evalueren (Steunpunt wateremissies, 21 juli).
Dit project wil tegemoet komen aan in de praktijk ervaren onduidelijkheden met betrekking tot heldere en meetbare saneringscriteria.
In de afgelopen jaren is begonnen met het saneren van verontreinigde waterbodems. De sanering wordt uitgevoerd op basis van de Wet bodembescherming (Wbb). In 1997 is deze wet uitgebreid met de wettelijke regeling waterbodemsanering. Deze is verder ingevuld door diverse richtlijnen en protocollen, waaronder de richtlijn Nader Onderzoek Waterbodems.
Als er sprake is van een ernstig en urgent geval volgt na het nader onderzoek een saneringsonderzoek en een saneringsplan. Het saneringsplan vormt de basis voor de voorbereiding en uitvoering van een sanering. Hierin is de saneringswijze en de saneringsdoelstelling vastgelegd. Een probleem hierbij is dat een saneringsdoelstelling vaak erg abstract geformuleerd is. Bijvoorbeeld in het geval van het Ketelmeer en Schokkerhaven: “De waterbodem van het Ketelmeer dient in een zodanige toestand te worden gebracht, dat het risico van verdere verspreiding van de verontreiniging via oppervlaktewater en grondwater tot een aanvaardbaar niveau wordt teruggebracht, de gebruiksfuncties intact blijven, herstel van het ecosysteem mogelijk is waarbij randvoorwaarden voor verdere ontwikkeling van de haven en het omliggende gebied gecreëerd worden”.
Als de waterbeheerder de aannemer verzoekt een resultaat op te leveren dat aan deze doelstelling voldoet, zal de aannemer enigszins bedenkelijk kijken. Na de uitvoering heeft de waterbeheerder weinig instrumenten om het werk te controleren. Tot op heden is daarom vaak gekozen om de saneringsdoelstelling te vertalen naar een verwijderingsdoelstelling (van bijvoorbeeld 90 procent). Hiermee is wel bereikt dat de bulk van de verontreiniging is weggenomen, maar of daarmee voldaan is aan de saneringsdoelstelling blijft de vraag. Het project van AKWA moet een overzicht opleveren van welke saneringsmaatregelen op welk moment op welke plaats een gunstig effect hebben. Zowel rijkswateren als regionale wateren worden hierin betrokken. Een onderdeel van het project is de inventarisatie van ervaringen tot nu toe. Daarvoor zal een aantal saneringsgevallen worden geëvalueerd. Als u saneringservaringen wilt inbrengen in dit project, kunt u contact opnemen met ondergetekende.
Meer informatie: L. Osté, RIZA-EMD, tel: 0320 – 298456, e-mail: