DELFT - De gemeente gaat de verontreinigde bodem saneren aan de Scheepmakerij. De PCB-verontreiniging in de bodem is aan het licht gekomen tijdens de aanleg van het riooltracé in de huidige Agatha van Leidenlaan in aansluiting op de herontwikkeling van de nieuwe wijk Koningsveld. Het gaat om 8 woningen (Gemeente Deflt, 16 augustus).
Op basis van de resultaten van het bodemonderzoek uitgevoerd in periode 2007-2010 is dit

Uit de risicobeoordeling blijkt dat op basis van de strenge normen sprake kan zijn van gezondheidsrisico’s bij gebruik van de tuin als moestuin.
Om hier zekerheid in te krijgen dient een gewassenonderzoek te worden uitgevoerd in de betreffende tuinen. Door de onzekerheden die daarmee gepaard gaan en door de grote diversiteit aan gewassen, is er direct gekozen voor het afgraven van de verontreinigde grond.
Daarmee is het niet zeker of er humane risico’s zijn maar omdat het gewassenonderzoek geen zekerheid kan geven wordt uit voorzorg gesaneerd.
De verontreiniging is ontstaan als gevolg van de activiteiten van de voormalige verffabriek Devoe Coatings, en/of haar rechtsvoorgangers. De fabriek was actief van 1913 tot 1994.
Informatie voor bewoners
Dinsdag 24 augustus is er een informatiebijeenkomst voor bewoners en betrokkenen. Daarbij zijn ook de eigenaar van de woningen (woningbouwvereniging Vestia) en de GGD betrokken.
Proces
De gemeente Delft heeft tijdens werkzaamheden aan het riooltracé in de Agatha van Leidenlaan een bodemverontreiniging aangetroffen. De verontreiniging is vervolgens zo veel als mogelijk gesaneerd. Na afronding van de sanering is een onderzoek gestart om de omgeving te onderzoeken. Daarbij is in de omgeving van de Scheepmakerij een PCB-verontreiniging aangetroffen en in kaart gebracht.
Bij regelmatige consumptie van (met name) knolgewassen geteeld op met PolyChloorBifenylen (PCB) verontreinigde grond zijn schadelijke effecten op de gezondheid niet uitgesloten. PCB’s kunnen in het lichaam in het lichaamsvet en de lever worden opgeslagen.