donderdag 28 februari 2019

De politieke partijen proberen weer op te vallen, want er komen verkiezingen aan. Dat doen ze onder meer met posters op verkiezingsborden. Tussen de afbeeldingen van mensen vallen die met dieren extra op. Dat was destijds al het geval met de befaamde poster van de PSP waarop een koe is afgebeeld. Recent trok een poster van de Partij voor de Dieren mijn aandacht. Dat komt door het insect dat daarop staat, maar vooral door de tekst ‘Alle kleine beestjes helpen’. Ik moest onmiddellijk aan Peter Doelman denken die zo graag over kleine beestjes zong. (Theo Edelman, 28 februari)


Foto Theov3De tekst ‘Alle kleine beestjes helpen’ is ongetwijfeld een verwijzing naar de enorme afname van het aantal insecten. De Partij voor de Dieren doet er goed aan de aandacht daarop te vestigen. De poster roept een lenteachtig gevoel op en is beslist niet drammerig. Ik was benieuwd naar de oorsprong van de slogan. Peter Doelman en ik hebben in verschillende landen op congrespodia gestaan met het lied ‘Het zijn de kleine beestjes die het doen”. Zou de tekst op de poster hierop geïnspireerd zijn? Ik ging op onderzoek uit.


De zoekmachine leidde me rechtstreeks naar de bedenker van de slogan. Dat is Marc Siepman, die de tekst als ondertitel gebruikte voor het boek Het bodemvoedselweb dat hij uit het Engels vertaalde. Ik heb contact opgenomen met Marc en hij meldde mij dat hij de ondertitel zelf bedacht heeft. Die was niet geïnspireerd op het lied van Peter Doelman, want dat kende hij niet. Marc gebruikt de slogan ook als titel voor een van zijn lezingen. Twee afdelingen van de Partij voor de Dieren hebben deze lezing aangevraagd. Voilà, het raadsel is opgelost.


Marc Siepman heeft een prachtige website, die ook al zo’n lenteachtig gevoel oproept. Bij het bestuderen van zijn website (zie https://marcsiepman.nl/ ) werd ik getroffen door de prachtige serie lezingen die hij verzorgt, met stijlvolle namen, maar ook door zijn levensstijl en levensmotto. Ik raad eenieder aan daar eens een kijkje te nemen.
Ik ben blij dat er provincies en waterschappen zijn. Zij kunnen het verschil maken. Ik weet nog niet op welke partij ik ga stemmen, maar ik zal mij zeker laten leiden door de opstelling van partijen ten opzichte van onze planeet. 

20190228 PvdD 20190228 BodemVoedselWeb 

Theo Edelman

(Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier:Facebook