Ik ben een vrouw van de wetenschap, van het hier en nu, van de bewijsvoering. Maar toch… Ik ben een mens, dus heb ik ondanks alle ratio ook wel wat bijgeloof. Dus betrap ik mezelf wel eens op irrationeel gedrag. Zo heb ik het onderwerp van vandaag al enkele jaren bewust gemeden in mijn columns. Maar vandaag zegeviert de ratio, dus ga ik het hebben over de ontsluiting van gegevens over bodemverontreiniging in de BRO. (Ingeborg van Oorschot, 5 oktober)

20191129 Column Ingeborg foto

Het is zover! Er is draagvlak in het werkveld, er is budget: de tweede fase van de Basisregistratie ondergrond (BRO) gaat starten. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan fase 1, waarin met name onderzoeksgegevens en modellen over de fysieke samenstelling van de bodem een plek hebben gekregen in deze basisregistratie. Hiermee geldt de wettelijke plicht om deze onderzoeksgegevens aan de BRO te leveren. De levering gaat op basis van landelijk afgesproken datastandaarden, en de gegevens zijn voor iedereen herbruikbaar. Een geweldige prestatie.

In de volgende fase worden de gegevens uit milieu-hygiënisch bodemonderzoek opgenomen. Ook daar is de afgelopen jaren al veel werk voor verzet. Er zijn inhoudelijke, maatschappelijke en financiële verkenningen gedaan. Er is uitgebreid gesproken in het werkveld. Er zijn randvoorwaarden benoemd, er zijn Kamervragen gesteld. En nu gaat de daadwerkelijke implementatie starten. Ik ben erg trots en enthousiast dat we met het hele werkveld deze stap gaan zetten.

Maar ik heb nog steeds een beetje bijgeloof. We hebben het al zo vaak geprobeerd. BIELLS wilde ook alle belangrijke bodeminformatie voor lokale en landelijke sturing beschikbaar maken. Het bodemloket zou de informatie landelijk beschikbaar maken. Bidon had dezelfde doelstelling. Ik heb al die projecten gevolgd en BIELLS en Bidon ook actief ondersteund. En ik begon elke keer met veel enthousiasme, dat telkens eindigde in teleurstelling. Vandaar mijn bijgeloof. Als ik er niet over schrijf, dan lukt het dit keer misschien? Net zoals vroeger: als ik niet op de lijntjes van de tegels loop dan…

Maar waar – in mijn beleving - al die vorige projecten vaak stranden was het ontbreken van een verplichting tot levering en een robuuste financiering. En zowaar. De BRO levert deze allebei. Dus durf ik er nu over te schrijven. Het bijgeloof schud ik van me af. Want we hebben een kans om een enorme stap te zetten in ons werk. Gegevens over de chemische kwaliteit van de bodem centraal, gestandaardiseerd en openbaar beschikbaar stellen. Dat is de glanzende stip aan de horizon. En die hoop ik samen met u te gaan vangen in de komende jaren!

Heeft u vragen, zorgen, tips of andere zaken die u van belang vindt voor deze nieuwe fase van de BRO? Deel ze met ons.

20221005 Column Ingeborg

Ingeborg van Oorschot

Doorgrond Advies

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn