Ik heb regelmatig last van migraine aanvallen, en deze week was het weer eens raak. Nou helpt in mijn geval niets anders dan licht mijden en rust houden tot het voorbij is, maar ik neem nog wel eens een bad omdat ik denk dat het toch helpt (fabeltje helaas). En wat zeker niet helpt is als je dan met je klunzige migraine-kop je smartphone in het badwater stoot… (Ingeborg van Oorschot, 30 november)

20191129 Column Ingeborg foto

Ondanks een redelijk reactie vermogen, was er in die paar seconden toch genoeg water in het toestel gelopen zodat het beeldscherm niet meer reageert op mijn aanraken. Het scherm liet wel informatie zien, maar het was onzin. Dus advies gevraagd. En alle antwoorden luidden: in een bak (ongekookte) rijst leggen en duimen dat het 24-48 uur later goed komt. Dus mijn telefoon in een bak met rijst gelegd en gaan slapen.

Maar ja, je moet de volgende dag gewoon aan het werk. Weer even een momentje om te realiseren hoe afhankelijk mijn leven is geworden van dat ene apparaatje. Inmiddels heb ik het scherm kunnen laten vervangen (dat van die rijst is ook een fabeltje helaas). In totaal was ik 2,5 dag mijn smartphone ‘kwijt’. En ik voelde me 2,5 dag redelijk onthand, ik kon niet bij de informatie die ik nodig had.

Mijn werkwereld draait om digitaliseren. Bodeminformatiesystemen, Basisregistratie, DSO, het zijn allemaal vormen van digitale overheid. En dat zie ik als een enorme vooruitgang. Data wordt elk jaar beter beschikbaar, van hogere kwaliteit en beter hergebruikt. Maar hoe beter die digitale wereld werkt, hoe meer je alle werkprocessen daarop inricht en hoe afhankelijker je ervan wordt.

De afgelopen dagen waren voor mij weer even een opfrisser; als informatie de drijvende kracht is voor je werkproces, moet je digitaal bewust zijn. We zijn ons vaak niet meer bewust hoeveel ons dagelijks werk leunt op de beschikbaarheid van informatie en systemen. En op welke wijze die systemen de informatie bewerken en presenteren. We gebruiken soms nog te makkelijk data voor andere doeleinden dan waar deze voor is verzameld, of we nemen beslissingen op incomplete data.

Informatiebeheer kun je niet los zien van kwaliteitsborging. “Garbage in = garbage out” is een bekend gezegde. Is wat je ziet in je systeem een weergave van de werkelijkheid of van de kwaliteit van je data? Is je data betrouwbaar genoeg om iets te vinden van de situatie in het veld of zit je te kijken naar een ‘gebroken scherm’?

Laten we elkaar alert houden en blijven werken aan digitaal bewustzijn, oh en waterproof systemen.

20221130 Column Ingeborg

Ingeborg van Oorschot

Doorgrond Advies

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn