Verhalen over bodemverontreiniging stemmen vaak somber. De ene plek is nog maar net schoongemaakt, of er duiken weer nieuwe gevallen op. Soms met nieuwe stoffen. Of er komt vliegas tevoorschijn. Dat is toch om moedeloos van te worden?

Communicatiedeskundigen weten het al lang, “hell doesn’t sell”. Daarom is het goed dat er steeds meer aandacht komt voor het begrip bodemgezondheid, zelfs wereldwijd. Veel mensen en organisaties lopen daar warm voor.

Ik ging op zoek naar een definitie van een gezonde bodem. Die heb ik nog niet gevonden. Maar er bestaat gelukkig wel een Handreiking Gezonde Bodem! Die geeft praktische wenken voor het verbeteren van de bodemgezondheid. Een aanrader voor iedereen die met de bodem te maken heeft! (Theo Edelman, 19 december)

Foto Theov3

Tijdens mijn opleiding heb ik best veel over de bodem geleerd. Achteraf beschouwd waren het vooral de scheikundige en de natuurkundige principes. Kennis daarvan is belangrijk om het gedrag van stoffen in de bodem te kunnen begrijpen. En dat is weer reuzehandig om bijvoorbeeld de plantenvoeding te verbeteren. En om te kunnen ingrijpen bij bodemverontreiniging. Wij leerden ook veel over biologie, maar de aangeboden stof was nauwelijks toegespitst op de bodem. Zo leerden wij bij microbiologie bijvoorbeeld hoe we zuurkool moesten maken. Nuttig, maar niet voor een bodemkundige.

Martin Doeswijk van TAUW attendeerde mij eind vorig jaar op de film Onder Het Maaiveld. Deze film is vanaf 2 maart 2023 te zien in Nederlandse bioscopen. Ik kreeg een uitnodiging om de première te bezoeken, maar helaas had ik andere verplichtingen. De bezoekers van het congres Water en bodem sturend bij gebiedsinrichting konden een samenvatting van tien minuten aanschouwen. Om alvast in de stemming te komen, kun je een trailer bekijken: https://youtu.be/cPCG5_G0HYk.

Onder Het Maaiveld is niet alleen de titel van een film, maar ook van een driejarig programma. Verschillende organisaties werken daarin samen aan een structurele verandering in de omgang van onze waardevolle bodem. Het doel daarvan is het herstel van het bodemleven in Nederland, als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij. Ik vind het een prachtig initiatief, en hoop dat er na drie jaar een vervolg komt, want ik denk dat het herstel een langere adem nodig heeft.

Op de website van Onder het Maaiveld  www.onder-het-maaiveld.nl kun je een Handreiking Gezonde Bodem vinden. Geen gedoe over definities, wel een duidelijk leesbaar verhaal. Met talloze tips om in stedelijk gebied te beginnen met het herstel van het bodemleven.

Ik zou zeggen: doen. Als dat geen mooi begin van een nieuw jaar is!

20230130 Colmun Theo

  

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn