maandag 06 februari 2023

Deze week was rapper Nigel Sean kort in het nieuws omdat zijn nummer over de waarde van MBO-ers viral is gegaan. Ik moet bekennen dat het bij mijn feeds nog niet langs was gekomen. TikTok is ook niet het medium voor de meeste mensen van mijn generatie, die, zoals mijn nichtjes zouden zeggen, ‘zijn geboren in de oertijd’… (Ingeborg van Oorschot, 6 februari)

20191129 Column Ingeborg foto

Het nummer staat inmiddels ook op Spotify, dus voor alle mensen uit de ‘oertijd’: je kunt het hier beluisteren. Veel tekst heeft het nummer niet, maar Nigel heeft met een paar zinnen wel een punt gemaakt. MBO-ers zijn vakmensen en verdienen waardering. Dat is een waarheid waar niets aan valt af te dingen.

‘Er is geen hoog er is geen laag, we zijn gelijk’ zingt hij. En ja dat klopt helemaal. Ik heb eerder al wel eens geschreven over mijn ervaringen bij de open dagen en praktijkdagen op MBO scholen. Het is prachtig om te zien hoe enthousiast de studenten zijn over het vak, de technische vooruitgang die we hebben geboekt en de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid die ze krijgen in hun werk.

En dan is het zo jammer te horen van dezelfde opleidingen dat juist de ouders vaak degenen zijn die vragen naar de doorstroom mogelijkheden naar HBO, en hun eigen kinderen daarmee onderwaarderen. Maar die houding van de ouders wordt ook gevoed door wat zij om hun heen zien. Er wordt al heel lang gerapporteerd dat de opleiding ondergewaardeerd wordt. Ik kom met 5 minuten internetten al rapporten van deze strekking tegen uit 2016. De meeste rapporten geven hetzelfde beeld: MBO-ers leveren een onmisbare bijdrage op de arbeidsmarkt, maar hun werkgevers investeren te weinig in hun opleiding en ontwikkeling. Veel MBO-ers krijgen jaarlijks geen of zeer beperkte salarisverhoging. Eind vorig jaar gaaf een groot deel aan niet meer rond te kunnen komen met hun salaris.

Nou hoor ik gelukkig ook positieve geluiden, specifiek uit ons werkveld, maar ik vermoed dat ook wij beter kunnen doen. Ik hoop dat we vanuit ons werkveld nog meer laten zien hoe belangrijk en gewaardeerd MBO-ers zijn. Niet alleen in woorden maar ook in daden. Als je werkgever bent, kijk dan nog eens goed wat je kunt doen aan de waardering van je MBO-medewerkers. En voor alle andere lezers: zet vandaag even het nummer op in je kantoor, de kantine van het werk, in het lab, of in de veldwerkbus. Even keihard laten horen dat het MBO ook jouw steun heeft. En als je dat via Spotify doet help je ook meteen de portemonnee van Nigel te vullen.

20230206 Column Ingeborg

Ingeborg van Oorschot

Doorgrond Advies

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn