Morgen is het Valentijnsdag en dan is het de bedoeling om extra aandacht te schenken aan je geliefde. Traditioneel is dat je partner, en als je geen partner hebt stuur je een kaartje of bosje bloemen naar een geheime liefde. Eigenlijk is dat nog veel romantischer en is het ook lang een traditie geweest. Zelf ben ik ooit eens (eenmalig helaas) verrast op Valentijnsdag maar jammer genoeg ben ik er nooit achter gekomen wie de afzender was. (Peter van Mullekom, 13 februari)
-
Over de oorsprong van Valentijnsdag zijn in de loop der eeuwen allerlei legendes ontstaan. Het schijnt dat de naam Valentijnsdag afkomstig is van een christelijke priester uit de 3e eeuw na Christus die de soldaten van het Romeinse rijk verbood te trouwen. Met als reden dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Een mooi verhaal maar er zijn meerdere oorsprongen van deze dag van de liefde in de literatuur te vinden. Pas aan het begin van de 19e eeuw werd het een volkstraditie om je al of niet geheime liefde een kaartje of een bosje bloemen te sturen.
Mijn liefde voor de bodem heb ik vanzelfsprekend niet geheim kunnen houden en dat hoeft natuurlijk ook niet. Ik zou willen dat meer mensen hun liefde voor de bodem uitspreken en ook daadwerkelijk laten blijken. Onlangs heb ik met een groepje bodemprofessionals (lees medewerkers van een adviesbureau die onderzoek doen naar bodemverontreiniging) gekeken naar de trailer van de film Onder het Maaiveld. Ik vond het een boeiende trailer en ben vast van plan een keer de hele film te gaan bekijken. Maar toen ik om me heen keek viel het enthousiasme over de trailer me tegen. Ik ben me daardoor serieus gaan afvragen of alle bodemprofessionals wel echt liefde voor hun vak hebben of alleen maar hun werk doen.
Een vergelijkbare ervaring heb ik regelmatig met Wbb en Bbk toezichthouders van overheden. Op de manier waarop ze hun werk doen kan ik niet afleiden dat ze dat doen uit liefde voor de bodem. Mijn indruk is dat ze vooral belang hechten aan het volgen van de regels. Een deel van de regels is bedacht om het toezichthouders gemakkelijker te maken hun functie uit te oefenen. Bijvoorbeeld het verplicht melden van het graven in verontreinigde grond. Een ander deel van de regels echter is bedacht om de bodem en het milieu te beschermen. Als je als toezichthouder daarop focust ontvang je meer begrip en laat je merken dat het je niet om de regel zelf te doen is maar om je liefde voor de bodem.
Maar natuurlijk zijn er heel veel mensen met echte liefde voor ons vak. Teveel gelukkig om te noemen maar ik wijs hier graag naar de mensen die de film Onder het Maaiveld gemaakt hebben, de initiatiefnemers van het Land van Ons en medewerkers van kennisinstituten en universiteiten die onderzoek doen naar bodembiodiversiteit. En natuurlijk ook alle bezoekers van het Symposium Bodem Breed (13 april te Arnhem dit jaar). Om de liefde voor onze bodem te vieren ontvangt elke deelnemer van het Symposium het boekje Magie van de Bodem, een bundeling van columns uit het blad Bodem waaruit echte liefde voor de bodem blijkt.
Peter van Mullekom (LinkedIn)
Voorzitter Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer
Reageren op deze column kan hier: LinkedIn