Als Nederlanders hebben we een zeer sterk gevoel van de maakbaarheid van onze omgeving. Een Engelse grap is dan ook "God created the World, but the Dutch created the Netherlands". Als geen ander weten we hoe we tegen het water moeten vechten (en moeten we nu leren hoe we mét het water moeten werken). Maar het idee dat wij alleen onze omgeving gevormd hebben en niet andersom is een waanidee. (Lisanne Keijzer, 20 februari)

Nederzettingen beginnen op kruisingen van rivieren. Over het water worden goederen en mensen vervoerd en zo groeit de nederzetting uit tot een dorp, een stad. Het water stijgt, wij bouwen dijken. Het water stijgt, wij bouwen land. Land op plekken waar nooit land is geweest.

Zonder dat water hadden we dat nooit gekund.

Maar niet alleen het water heeft ons gevormd. Eén van de leukste feitjes die ik graag aan mensen vertel, is het gevolg van de voorlaatste ijstijd, en met name de gletsjer die over de helft van Nederland lag. Kilometers dik ijs dat de grond voor zich uit drukte, richting het zuiden van Nederland. De rivieren die daarvoor de delta van Nederland hadden gevormd konden niet tegen de stuwwallen op. Ze moesten ergens heen stromen en dus bogen ze af, naar het westen.

En zo heeft het ene deel van het land het over "patat" en het andere deel het over "friet". Door een landschap wat zich 150 duizend jaar geleden heeft gevormd. Daar hadden we als mens, laat staan als Nederlander, niets mee te maken.

Een ander leuk feitje wat ik als Wageningen alumnus graag vertel is dat de ligging van de voormalig (!) landbouw universiteit helemaal geen toeval is. Juist door die laatste ijstijd en die gletsjer beschikt het gebied tussen de stuwwallen zowel over klei-, zand- als veengronden, wat natuurlijk ideaal is om het effect van de ondergrond op landbouw te onderzoeken.

Kortom: We worden gevormd door de bodem onder onze voeten. Laat de bodem ons vormen.

Lisanne Keijzer

Ps. Als geboren Rotterdammert ga ik natuurlijk voor een "Brammetje" ;)

20230220 PatatFriet

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn