De afgelopen werkweek begon voor mij in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag. Ik mocht vooraan plaatsnemen, naast de advocaat. De eerste keer dat ik daar was is alweer veertig jaar geleden. De provincie Gelderland en de gemeente Culemborg hadden het met elkaar aan de stok over de Interimwet bodemsanering, de voorloper van de bodemsaneringsparagraaf in de Wet bodembescherming. Namens de gemeente trad Wim Munters op. Ik had mij inhoudelijk terdege voorbereid. De Staatsraad bevroeg mij eerst op inhoud. Daarna vroeg hij wat ik ervan vond. Dat had ik niet verwacht, ik moest er even over nadenken. De provincie kreeg uiteindelijk gelijk. (Theo Edelman, 27 februari) 

Foto Theov3

Ditmaal ging het over een heel andere kwestie. Zolang de uitspraak nog niet is gedaan zal ik hierover zwijgen. Misschien ga ik in een later stadium mijn ervaringen met het voorbereiden van een rechtszaak met jullie delen.

Terwijl ik dit schrijf had ik eigenlijk in De Balie in Amsterdam willen zijn. Daar zou een voorvertoning plaats vinden van de film Onder het Maaiveld, inclusief een discussie met de makers en met deskundigen. Wat was ik blij met de uitnodiging hiervoor. Nog even ter herinnering een stukje van de website van De Balie. ‘In Onder het Maaiveld volgen de filmmakers een groepje stedelingen die net buiten de grote stad een met Engels raaigras begroeid stukje boerenland transformeren tot een productieve moestuin. Het duurt niet lang voordat vogels en insecten terugkeren. Het microleven onder de grond explodeert.’ Wat was ik er graag bij geweest, voor zowel de voorvertoning als de discussie. Helaas kon het spektakel niet doorgaan, in verband met ziekte van enkele sprekers. Ik hoop dat ze snel weer opknappen.

Maar niet getreurd, uitgerekend vandaag (maandag 27 februari 2023) is er een herkansing in een iets andere setting. De Balie organiseert wederom een voorvertoning, met als sprekers microfotograaf Wim van Egmond en hoogleraar Earth Surface Science aan de Universiteit van Amsterdam Franciska de Vries. Na de film gaat De Balie in gesprek. Daarbij staan twee vragen centraal:

(1) Hoe kunnen we onze omgang met de natuur en de bodem wereldwijd verbeteren?

(2) Hoe belangrijk zijn de naderende verkiezingen voor de Nederlandse bodem?

Mocht je in de buurt van De Balie wonen, kijk even of er nog kaarten beschikbaar zijn. Voor mensen die verder weg wonen: er is een kans dat het geheel online te zien is. Probeer het even. En anders ga je iets later een avondje naar de bioscoop in je woonplaats, want de film wordt landelijk vertoond.

Dit jaar zou wel eens de boeken in kunnen gaan als het jaar van de levende bodem. De berichten over dit onderwerp volgen elkaar snel op. Dat is hoopgevend, want zonder leven in de bodem kan geen sprake zijn van een gezonde bodem. En een gezonde bodem kunnen we echt niet missen.

Besef dat goed, ook en misschien wel vooral als je binnenkort in het stemhokje staat.

20230227 Column Theo

  

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn