Het laatste zomerse weekeinde waren we in de Achterhoek. We wandelden door natuurgebieden en fietsten door historische dorpskernen en langs monumentale boerderijen. Je ziet aan alles dat het er goed toeven is voor burgers en buitenlui. ‘s Avonds lees ik in de krant dat er nergens zo veel op de huidige regeringspartijen is gestemd als in dit gebied. Ze hebben de afgelopen decennia hard gewerkt aan de goede zaak en willen de Achterhoek mooi houden. (Arne Alphenaar, 25-09-2024)

Het tekstballonnetje ‘waarom in godsnaam’ boven m’n hoofd knapt snel, eigenlijk snap ik ze wel. Ik werk ook al decennia aan de goede zaak, ook ik wil Nederland mooi houden. En ook ik word soms moedeloos omdat de overheid de aller aller grootste crisis van dit moment niet adequaat aanpakt.

Hoezo crisis? Natuurlijk is PFAS vervelend, maar is PFAS écht de oorzaak van de woningbouw crisis? Het antwoord op deze vraag blijft gelijk als we ‘PFAS’ vervangen door ‘stikstof’, ‘buitenlanders’, ‘regelgeving’, ‘Brussel’ etc. (waarbij ik er van uit ga dat het antwoord op de vraag ‘nee’ is).

Bestuurders beloven eenvoudige en snelle oplossingen en claimen dat die door de tegenpartij worden tegengewerkt. Het zal pragmatisch zijn om de industrie, de boeren, de buitenlanders, Extinction Rebellion, Shell of de Green deal of Woke als de oorzaak van een crisis te benoemen, het brengt een oplossing niet dichterbij.

Het probleem is dat een crisis bestuurders comfort biedt: het probleem is duidelijk en ze kunnen híér en nú handelen. Electoraal aantrekkelijker dan investeren in ontwikkelingen die over 10, 20 of 50 jaar een crisis kunnen voorkomen.  

Als bodemprofessionals kunnen we alleen maar het goede voorbeeld geven. Niet door ons vakgebied als enige sturend voor Nederland te verklaren. Maar wel door echt invulling te geven aan het ‘comply or explain’ uitgangspunt uit de water en bodem sturend brief. Leg goed uit wat je wel of niet doet en laat alle consequenties daarvan nu en in de (verre) toekomst eerlijk zien. Als we Nederland (en de Achterhoek) mooi willen houden moeten we Nederland veranderen. Daar is visie voor nodig, geen crisis.

20240925 Column Arne

Landschap in de buurt van Heurne (de Achterhoek)

Arne Alphenaar (TTE Consultants)
Website
LinkedIn
Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn