Afgelopen weekend heb ik met veel interesse in de Volkskrant een artikel gelezen over open AI. Je leest veel de laatste tijd over de voor- en nadelen (lees de gevaren van AI). Nu al wordt die technologie misbruikt om nepfilmpjes en nepnieuws te produceren en te verspreiden. Daarom ben ik ook erg huiverig om AI toe te passen in mijn eigen vakgebied. Maar vanochtend dacht ik, toen ik nog moest bedenken waar mijn column over zou gaan, laat ik het eens proberen. Daarom de vraag gesteld aan ChatGPT om een stukje tekst te schrijven over de vraag waarom bodemadviseur zijn een leuk vak is, in maximaal 100 woorden vanzelfsprekend. Ik kreeg het volgende antwoord: (Peter van Mullekom, 14 oktober)

20200921 Peter van Mullekom Column

“Bodemadviseur zijn is een boeiend vak omdat je werkt op het snijvlak van natuur en techniek. Je helpt landbouwers, bedrijven en overheden om duurzame oplossingen te vinden voor bodembeheer, wat essentieel is voor gezonde ecosystemen en voedselproductie. Geen dag is hetzelfde: je onderzoekt bodemkwaliteit, geeft advies over bemesting, waterbeheer en biodiversiteit, en vertaalt wetenschappelijke kennis naar praktische toepassingen. Het vak biedt veel variatie, van veldwerk tot samenwerking met andere experts. Bovendien draag je bij aan belangrijke maatschappelijke thema's, zoals klimaatverandering en natuurbescherming. De combinatie van buiten werken, technologie en impact maken, maakt bodemadviseur zijn een uitdagend en leuk beroep”.

Ik ben benieuwd wat jullie vinden van het waarheidsgehalte van dit antwoord. Ik herken mezelf er eerlijk gezegd niet in en voor veel van mijn collega’s geldt hetzelfde denk ik. Misschien heb ik de vraag onvoldoende zorgvuldig geformuleerd. Daarom heb ik ChatGPT opnieuw aan het werk gezet en gevraagd waarom bodemadviseur zijn een interessant vak is. Bijna dezelfde vraag maar het woord leuk heb ik vervangen door het woord interessant. En dan krijg je toch ineens een ander antwoord:

“Bodemadviseur zijn is bijzonder interessant omdat het vak diep inzicht geeft in de complexe interacties tussen bodem, water, planten en klimaat. Je onderzoekt hoe de bodem functioneert als basis voor landbouw, natuur en stedelijke ontwikkeling. Door samen te werken met agrariërs, overheden en ingenieurs, draag je bij aan duurzame oplossingen voor bodemdegradatie, erosie en klimaatadaptatie. Het werk vereist een combinatie van wetenschappelijke kennis, praktijkervaring en innovatieve technieken, zoals precisielandbouw en bodemscans. Daarnaast blijf je voortdurend leren over nieuwe trends en ontwikkelingen, zoals koolstofopslag in bodems. Het is een vakgebied met grote invloed op het milieu en de toekomst van onze planeet”.

Herkennen jullie je in deze omschrijving? Misschien ligt het aan het feit dat bodemadviseur zijn geen beroep is en iedereen dat kan worden en dus zich zo kan noemen. Veelal wordt de term bodemadviseur geassocieerd met een medewerker van adviesbureau die bodemonderzoek doet en saneringsplannen schrijft. Maar ook mensen die in de landbouwsector actief zijn en over duurzaam bodembeheer adviseren, herkennen zichzelf in de omschrijving bodemadviseur. Datzelfde geldt voor medewerkers van de overheid die vooral veel kennis hebben van de bodemregels. En je kunt hierbij nog tal van andere voorbeelden noemen.

Ik vertel dit allemaal omdat op dit moment een onderzoek loopt in opdracht van het ministerie om te onderzoeken of bodemadvies onder Kwalibo kan worden gebracht. Kwalibo is voor, wie dat niet kent, ons systeem van beoordelingsrichtlijnen, protocollen en erkenningen ten behoeve van kwaliteitsborging in het bodembeheer. Het ministerie van IenW laat dit onderzoek doen om voor eens en voor altijd de discussie te sluiten of bodemadvies wel of niet onder Kwalibo moet worden gebracht. En daarmee bedoelt men dat deel van het werkveld wat adviesrapporten voorbereidt en schrijft over bodemkwaliteit (lees bodemverontreiniging).

Mocht dit leiden tot allerlei protocollen hoe een bodemadvies over bodemverontreiniging tot stand moet komen lijkt me dit een doodlopend spoor en ook een onzalig idee. Een goed advies borg je niet door procesbeschrijvingen te maken voor allerlei typen onderzoeken en rapporten (bijvoorbeeld een vooronderzoek of een verkennend onderzoek). Een goed adviesrapport krijg je doordat er iemand met kennis en ervaring aan gewerkt is of gecontroleerd is. Nee, als we de kant van de procesbeschrijvingen uitgaan voorspel ik dat veel mensen het vak van bodemadviseur niet lang meer leuk zullen vinden, met alle gevolgen van dien. Maar goed, dan hebben we altijd ChatGPT nog om een goed advies te schrijven. Tenslotte kun je AI alles laten schrijven wat je wilt.

20240715 Column Peter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Afbeelding door 3 verschillende AI afbeelding generatoren over "bodem adviseur")

Peter van Mullekom (LinkedIn)

Voorzitter Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn