Na Black Friday is ook Blue Monday uit Amerika overgewaaid. Een als feit gepresenteerd verzinsel. De inauguratie van Trump op deze dag als bewijs beschouwen is ook maar een mening, en zeker niet de algemeen heersende mening. (Arne Alphenaar, 20 januari)

Bas Heyne's betoog (‘Bezweringen helpen niet meer’, NRC, 18-01) stelt dat kiezers van Trump (en andere radicaal populisten) door politieke duiders te gemakkelijk worden beschouwd als protest stemmers: “biedt ze perspectief en ze keren terug naar het weldenkende midden”. Voor veel mensen blijkt de ‘eigen volk eerst’ en ‘na ons de zondvloed’ ideologie van Trump et al. echter domweg aantrekkelijker dan genuanceerd doemdenken over klimaat, gelijkheid en solidariteit.
De vraag is hoe we na deze Blue Monday het belang van de bodem op de agenda houden. Ik ga er in ieder geval van uit dat de lezers van bodemnieuws zetten zich met hart en ziel blijven inzetten voor een schone / gezonde / vitale / functionele bodem. Een mening inderdaad, maar bodem is hun broodwinning én hun passie.
In eerste instantie sluit ik me toch aan bij de hiervoor genoemde politieke duiders. Biedt bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders een handelingsperspectief. Zorg voor een praktisch uitvoerbaar en realistisch bodembeleid. En ja, hier gaat het natuurlijk (vooralsnog) vooral om PFAS. Stel geen onmogelijke doelen. Als goed niet goed genoeg is doe je maar beter niets.
Natuurlijk is het méér dan vervelend dat we allemaal al minstens 50 jaar blootgesteld worden aan PFAS. Dat kunnen we niet veranderen. Laten we dus doen waar we de afgelopen decennia goed in zijn geworden: het financieel verantwoord voorkomen en milieutechnisch verantwoord wegnemen van serieuze risico’s.
Het voorkomen van toekomstige bedreigingen en het borgen van een gezonde bodem voor volgende generaties is daarmee de grootste uitdaging voor de nieuwe generaties bodemprofessionals. Hoe ‘vermarkten’ we het belang van een gezonde bodem buiten onze eigen bubbel. En voor de oude lichting, laten we ze helpen waar we kunnen. Want als de zondvloed er komt is er in ieder geval in grote delen van Nederland domweg geen bodem meer over.

20241119 Column Arne

 

Arne Alphenaar (TTE Consultants)
Website
LinkedIn
Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn