Het verdrag van Aarhus dat op 14 februari in werking treedt verplicht de EU lidstaten milieu-informatie openbaar te maken (Persbericht CSO).


Het Britse bedrijf Landmark heeft samen met CSO, adviesbureau voor milieu, ruimte en water het initiatief genomen om de milieugegevens van Nederlandse overheden voor het publiek te ontsluiten. Het gaat hierbij om gegevens over bodemverontreiniging, luchtkwaliteit en geluidsoverlast. De komende week wordt de intentieverklaring tot deze publiek-private samenwerking getekend.

Iedereen die zich ongerust maakt over milieurisico’s moet toegang krijgen tot de gegevens, die hierover bij de overheid aanwezig zijn. Het beleid van het ministerie van VROM is actief te bevorderen dat deze informatie beschikbaar komt om zo de publieke bewustwording van milieu-risico’s in eigen leefomgeving te vergroten. Onderdeel van dit beleid is de samenwerking met publieke en private marktpartijen die deze informatievoorziening ondersteunen.

Centraal milieu informatiepunt
Bepaalde milieugegevens zijn reeds gratis via landelijke, provinciale of gemeentelijke websites beschikbaar. Maar het is in de regel een tijdrovende aangelegenheid om alle relevante gegevens over bijvoorbeeld een aan te kopen huis te vinden.

Het nieuwe initiatief van Landmark en CSO beoogt dit jaar een centraal punt op te zetten voor lokale milieu-informatie. Tegen een beperkte kostenvergoeding is direct de milieu-informatie over een perceel of een adres op te vragen. Overzichtelijke rapporten met kaarten en deskundig advies worden binnen één a twee werkdagen via internet of post toegestuurd.

In Engeland bestaat een dergelijk landelijk milieu-informatiesysteem voor de particuliere markt al meer dan 5 jaar. Landmark verzorgt hier jaarlijks honderdduizenden rapporten over milieurisico’s van onroerend goed. Behalve huizenkopers en overheden maken ook vele andere dienstverleners als advocaten, banken en ingenieurs- en adviesbureaus hier gebruik van.

Naast informatie over bodemverontreiniging worden via het milieu-informatiesysteem van Landmark ook andere gegevens over mogelijk risico’s verstrekt, zoals opslag van gevaarlijke stoffen (LPG), aanwezigheid van asbest, luchtverontreiniging of geluidshinder door verkeer, stankoverlast van industrie of het risico op overstromingen.

Voor meer informatie:
Directie CSO: N. van der Gaast 06-53260928 of C. Schouten: 06-22908540.

www.landmarkinfo.co.uk
www.cso.nl