Vandaag is bekend geworden dat het consortium GeoDelft/Boskalis met ‘De Baggerspeciematras’ een van de 2 winnaars is van de prijsvraag ‘De reinigende weg’, die is uitgeschreven door Rijkswaterstaat in het kader van het innovatieprogramma ‘Wegen naar de Toekomst’ (Geodelft, 21 oktober).
Aan Europese marktpartijen werd gevraagd om met ideeën te komen om de beschikbare fysieke ruimte die wegen beslaan te gebruiken om vervuild baggerslib te bergen en tegelijkertijd te reinigen. De combinatie GeoDelft/Boskalis heeft met onderzoek en laboratoriumtesten overtuigend aangetoond dat baggerslib als bouwstof voor wegen kan dienen en tevens kan worden gereinigd. Door dit nuttige hergebruik zullen minder depots nodig zijn om verontreinigde baggerspecie op te slaan. De prijs is dat in 2005 een proefvak op ware schaal zal worden uitgevoerd.
Duurzaam en ecologisch verantwoord
Met de Baggerspeciematras is het gelukt een duurzame en ecologisch verantwoorde weg te realiseren met conventionele middelen en methoden. Van de eerst donkere yoghurtachtige substantie die baggerspecie is, wordt zonder voorbewerking een weg aangelegd die op het moment van passeren van verkeer schoner wordt. De Baggerspeciematras bestaat uit een lichtgewicht bouwstof. Hierdoor wordt een zettingsarme constructie verkregen; eenvoudig, snel en met conventioneel materieel aan te leggen. Daarmee is de Baggerspeciematras op de slappe grond van onze moerasdelta een goed alternatief voor zand, waarmee wegen tot nu veel worden gebouwd. Baggerspecie is in Nederland in grote hoeveelheden beschikbaar. Rijkswaterstaat schat in dat de komende 10 jaar 10 miljoen kubieke meter baggerspecie vrijkomt. Baggerspecie die niet wordt verwerkt moet naar depots worden afgevoerd.
Schoon, licht, stevig
Het principe van de lichtgewicht Baggerspeciematras is als volgt: opgebaggerd slib wordt hydraulisch aangebracht in het werk, direct ‘vanuit de pijp’. Vlak voor het aanbrengen vinden drie mengstappen plaats; eerst met een schuimvormer en een bindmiddel, daarna met een initiator. Na korte tijd krijgt het slib hierdoor draagvermogen. De op deze wijze gevormde matras is voldoende sterk om een weg op aan te leggen maar blijft doorlatend. Hierdoor kan regenwater de verontreinigingen in de baggerspeciematras meenemen en gecontroleerd naar de zijkanten van de weg afvoeren. Hier worden de stoffen uitgeloogd, omgevormd of vastgelegd.
Winnaars
Het consortium van kennisinstituut GeoDelft en baggerbedrijf Boskalis, kreeg in het voorjaar van 2004, samen met 3 andere consortia, een ontwerpbeurs voor het ingediende idee van ‘De Baggerspeciematras, met Schuim naar Schoon’. Het winnen van de prijsvraag van ‘Wegen naar de Toekomst’ is de bekroning van dit idee. De prijs bestaat uit het uitvoeren van een proef ergens in Nederland. Bij het starten van de proef op locatie, in januari 2005, zal de nieuwe naam van het concept van de Baggerspeciematras worden onthuld.
De Baggerspeciematras is een SmartSoils®-product ontwikkeld door GeoDelft. SmartSoils® beoogt de technische eigenschappen van materialen, zoals de waterdoorlatendheid, sterkte en stijfheid te veranderen tot een gewenst niveau.
Meer info: