Op 5,6 en 12 oktober organiseren de Stichting Postacademisch onderwijs (PAO) en de Stichting Kennisontwikkeling en Kennisoverdracht Bodem (SKB) een driedaagse cursus ecologische bodemkwaliteit (Persbericht PAO, 16 september).
Het bodemecologische systeem is een afspiegeling van de bodemkwaliteit. Dat is al eeuwen bekend. Bodemverontreinigingen zijn een factor betekenis van de bodemkwaliteit geworden waardoor het bodemecologische systeem kan worden beïnvloed. De maat voor de (verwachte) effecten van die beïnvloeding is (wettelijk) vastgelegd als concentraties verontreinigende stoffen en het oppervlak van het verontreinigde gebied. De daaraan gekoppelde methode voor beoordeling is de SUS. Toepassing van de SUS is één ding, een beeld van de daadwerkelijke effecten is iets anders. In deze cursus wordt ingegaan op de methoden waarmee deze effecten kunnen worden bepaald én methoden waarop eventuele effecten kunnen worden gereduceerd. Het gaat dan om veldinventarisaties, chemische analyses, nematodenanalyses en bioassay’s. Dit is de zogenaamde TRIADE benadering.
Waar het uiteindelijk om gaat is de kennis die op deze wijze van het gebied wordt gegenereerd te vertalen in beheeropties. Deze opties komen vrijwel altijd tot stand op basis van gesprekken met de bij de locatie betrokken partijen. De combinatie van kennis van het bodemecologische systeem, de daaraan verbonden ecologische risicobeoordeling én de kennis van het gebied bij de betrokken partijen leidt tot beheeropties die betaalbaar en haalbaar zijn en waarmee de huidige stagnaties in sanering en herontwikkeling van verontreinigde gebieden kan worden opgeheven.
In deze cursus reiken wij u de instrumenten aan en geven we richting aan het werkproces voor het beoordelen van de bodemecologie in samenhang met de bodemkwaliteit en locatiebeheer.
Nadere informatie kunt u verkrijgen bij de cursusleiding (Jos Verheul, 010-4895507, 06-22 512 712) of bij PAO (Ellis Molenwijk, 015-2784618).