HAARLEMMERMEER - De grondwaterproblematiek in Haarlemmermeer is ernstiger, complexer en omvangrijker dan de gemeente tot dusverre dacht (Haarlems Dagblad, 19 maart).


Dat heeft burgemeester A. Hertog gisteravond gezegd in de raadsvergadering, waar zelfs de term 'deltawerken' viel. Hertog heeft vanwege de ernst van de situatie 'de bestuurlijke regie' naar zich toe getrokken. Die was tot voor kort in handen van de wethouder openbare werken, E. Diekmann (Leefbaar Haarlemmermeer).

Dat er meer aan de hand is dan een hoog grondwaterpeil in het centrum van Hoofddorp en op begraafplaats De Iepenhof, is tot de burgemeester doorgedrongen na een incident eerder deze week in de oeverzone van de Kagertocht. Daar diende zich 'de mogelijkheid van een calamiteit aan'. Door bronbemaling is de beschoeiing gaan schuiven waardoor er 'werking' in het talud zit, met het breken van de hoofdwaterleiding als mogelijk gevolg. Na overleg met het waterleidingbedrijf, is volgens de burgemeester komen vast te staan dat er geen risico's zijn en dat ook de veiligheid niet in het geding is.

Maar het besef dat er een veelomvattend waterprobleem is in Haarlemmermeer, is door deze gebeurtenissen wél doorgedrongen. ,,De laatste week is het beeld ontstaan dat de problematiek niet aan één portefeuillehouder kan worden overgelaten'', aldus Hertog.

Om tot plannen te komen, moeten de oorzaken worden vastgesteld en daarvoor is overleg nodig met de provincie, het waterschap en het waterleidingbedrijf. Er is een speciaal team in het leven geroepen waarin ook betrokken wethouders van Haarlemmermeer zitten en waarin Hertog aan het roer zit.

Hertog wil snel met resultaten komen, maar hij laat zich niet op een termijn vastleggen. CDA-woordvoerder S. Bak is blij dat de burgemeester, die van raadslid P. van der Jagt (Van der Jagt/Gaykema) gekscherend de bijnaam Willem Alexander II kreeg, de regie naar zich heeft toegetrokken. ,,Eindelijk is er nu de erkenning dat de wateroverlast een probleem is'', zei hij. Eerder in de raadsvergadering hadden de christen-democraten een motie ingediend waarin ze een 'grondwateralarm' hadden geslagen en waarin ze onder meer pleiten voor de instelling van een speciale 'task force'. Op dit punt werd de fractie dus op haar wenken bediend, waarmee de motie ook overbodig werd.