De provincie Noord-Brabant, de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel en de Duitse deelstaat Hessen ontvangen in de komende vijf jaar ruim 5,6 miljoen euro aan Europese subsidie (Provincie Noord-Brabant, 23 maart).
Het geld is bestemd voor het project 'Nature oriented flood damage prevention'.
Het project omvat de bouw van een Noordwest-Europees kenniscentrum en de ontwikkeling van een beslismodel voor een optimale keuze van preventieve maatregelen tegen overstromingen en wateroverlast. Ruim de helft van de subsidie gaat naar drie hoogwaterprojecten in Brabant en twee grensoverschrijdende hoogwater- en droogtestudies voor de Dommel en de Mark.
Het project moet in 2008 een model leveren voor een structurele aanpak van de bestrijding van wateroverlast en overstromingen in regionale rivier- en beeksystemen in noordwest Europa, over de beheers- en landsgrenzen heen. Het model moet zo goed mogelijk passen bij de verschillende water- en bodemsystemen, natuurdoelen en het ruimtegebruik. De Technische Universiteit van Darmstadt zal het model dat is bedoeld voor waterbeherende en plantoetsende instanties, natuurorganisaties en burgers gaan ontwikkelen.
Daarnaast heeft de Europese steun betrekking op proefprojecten in Noord-Brabant en Duitsland. In Brabant betreft het drie hoogwaterprojecten. Een project in de rivier de Aa, bovenstrooms van 's-Hertogenbosch, tussen het Wijboschbroek en de Wamberg. Het project voorziet in 1,5 kilometer beekherstel met hermeandering, een natuurlijker profiel, natte oeverzones en beemden en ruimte voor de beek tijdens hoogwaterperioden. De hoogwaterpiek wordt zo met 12,5% gereduceerd.
Het tweede project in de Tongelreep bovenstrooms van Eindhoven herstelt meanders over een lengte van 5 kilometer. Daarbij wordt tegelijk de beekbodem weer op een natuurlijke hoogte gebracht. Ook komt er een natuurlijke zuivering door waterplanten om bij hoogwaterpieken het water veilig tijdelijk in de bestaande ecologisch waardevolle visvijvers te kunnen bergen. Hier wordt de hoogwaterpiek met minstens 10% gereduceerd. In een project in de Steenbergsche Vliet wordt gewerkt aan het terugbrengen van het risico van wateroverlast in Roosendaal en Steenbergen. Hier gebeurt dat door de beek over een lengte van 15 kilometer en een oppervlakte van 60 hectare weer natuurlijke overstromingsvlakten terug te geven.
De projecten passen in het waterhuishoudkundig beleid van de provincie Noord-Brabant omdat ze invulling geven aan beekherstel, voorkomen van wateroverlast en verdrogingsbestrijding. Verder vindt er herstel plaats van natuurlijke, aardkundige en cultuurhistorische waarden. Daarnaast zullen er in samenwerking met de Technische Universiteit van Darmstadt twee grensoverschrijdende studies worden uitgevoerd naar het voorkomen van wateroverlast en verdroging in de Dommel en Mark.